Dostupni linkovi

Mještani Kozarca protestom zatražili izmještanje auto puta Banjaluka-Prijedor


Protest u Kozarcu (8. februar 2021.)

Mještani Kozarca, mirno su protestvovali u ponedjeljak 8. februara na magistralnom putu Banjaluka-Prijedor, zahtijevaći izmještanje planirane dionice budućeg autoputa Banjaluka-Prijedor.

Kozarac je mjesna zajednica u Gradu Prijedor (sjeverozapad Bosne i Hercegovine), a mještani tvrde da bi trenutno zacrtana dionica auto puta presjekla naselje i imanja Bošnjaka povratnika u to naselje po pola.

˝Prema informacijama koje mi imamo, oko 60 stambenih objekata i 30 pomoćnih objekata bilo bi uništeno ako pomenuta trasa prođe zamišljenom putanjom kroz Kozarac. Problem je tu i poljoprivredno zemljište kojeg ima oko 7 hiljada hektara, sada presjecaju na dva dijela i direktno uzimaju preko 300 hektara za autoput“, tvrdi Mesud Trnjanin, mještanin Kozarca i odbornik u Skupštini Grada Prijedora.

Trasa autoputa koja je zamišljena mogla bi, prema mišljenju još jednog stanovnika te mjesne zajednice, Šerifa Jaskića, trajno da iseli oko hiljadu bošnjačkih povratnika koji trenutno žive u Kozarcu i okolnim mjestima.

˝Mi nismo protiv izgradnje autoputa, on svagdje treba, ali mi godinama upozoravamo da izgradnjom dionice koja je zamišljena presjecamo Kozarac na dva dijela. To bi bilo kao da neko planira da se mi konačno mirne duše možemo iseliti svi, ovo malo što nas je ostalo da živi u Kozarcu˝, poručio je Jaskić.

Predsjednik Udruženja logoraša Prijedora Hamdija Joldić, navodi da su mnogi mještani Kozarca, preko čijih imanja treba proći autoput, izgubili članove familije u proteklom ratu, a sada, kaže, trebaju izgubiti i svoja imanja.

˝Mještani su ovdje izgubili sve što su mogli. Najžalosnije što su izgubili svoje najrođenije. Još za njih 700 nestalih i ubijenih tragamo. Šta će dalje biti ne znamo, ali su mnogi spremni svoja imanja životima braniti. Ja sam izgubio svu svoju familiju pa neka nema ni mene˝, rekao je Joldić.

Za zločine počinjene na području Prijedora do sada je doneseno 56 presuda i otkriveno je preko 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine.

Ubijeno je ili nestalo više od 3.000 građana prijedorske općine, dok ih je oko 30 hiljada prošlo kroz logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Podršku protestima dao je i Senad Bratić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji podsjeća da su mještani Kozarca i prije nekoliko mjeseci izašli na proteste, kada je iz Vlade Republike Srpske poručeno da je najveći dio njihovih prigovora opravdan.

Ističe da je od tada dionica blago korigovana, ali da i dalje ugrožava i privredne subjekte u Kozarcu.

˝Predmet ugrožavanja ove blago korigovane trase autoputa jesu i privredni subjekti. Ova trasa prolazi kroz buduće planirane hale investitora, povratnika iz Švicarske, koji planira da pokrene proizvodnju ovdje i zaposli dobar dio mještana Kozarca. Takođe, prolazi i pored izgrađene farme Arifagić, jedne od najvećih u BiH˝, poručio je Bratić.

Jusuf otvorio, a država bi mogla zatvoriti mljekaru u Kozarcu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:23 0:00

Mještani Kozarca su sa protesta poručili da nisu protiv izgradnje autoputa, ali se pitaju zašto se u obzir ne uzmu alternativni pravci koje su više puta predlagali.

˝Evo recimo zašto ne idu od naselja Lamovita obroncima Kozare, i da nastave tuda iznad Kozarca. To nama ne bi smetalo i to je jedan alternativni pravac. Druga alternativa jeste da se spuste ispod pruge Banjaluka-Prijedor i da izuzmu određeno zemljište Ribnjaka Saničani koji nije u funkciji i tuda puste autoput˝, pojašnjava Mesud Trnjanin.

On dodaje i da su povratnici teškom mukom obnovili svoje kuće porušene u proteklom ratu i da neće dopustiti da ih ponovo poruše.

Autoput Banjaluka Prijedor trebala bi graditi kineska kompanija Šandong.
Radi se o autoputu u dužini 42 kilometra, čija je cijena 297 miliona evra, a prema koncesionom ugovoru Kinezi bi u narednih pet godina izgradili autoput, te naplaćivali putarinu u narednih 30 godina.

XS
SM
MD
LG