Dostupni linkovi

Održan skup u znak sjećanja na stradale u logoru Trnopolje


Skup sjećanja na žrtve u logoru Trnopolje, 5. avgust 2020.
Skup sjećanja na žrtve u logoru Trnopolje, 5. avgust 2020.

U Kozarcu kod Prijedora je u srijedu navečer održan komemorativni skup „Noć u Trnopolju“ u znak sjećanja na 5. avgust, kada je svjetskoj javnosti otkriveno postojanje logora na teritoriji te opštine.

Na ovaj način se željelo na drugačiji način odati počast stradalim civilnim žrtvama proteklog rata i napraviti otklon od dominantnih narativa u svrhu procesa suočavanja sa prošlošću.

U okviru ovogodišnjeg programa pod nazivom „Sloboda u nestajanju“, održan je historijski sat koji je vodio Edin Ramulić, član Fondacije za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora.

Predstavljena je izložba ratnih fotografija Rona Haviva, američkog fotografa čije su fotografije iz rata u Bosni i Hercegovini obišle svijet.

Prije 28 godina, logor Trnopolje je oformljen odlukom Kriznog štaba Prijedor sa namjerom da se tu smjesti civilno stanovništvo sa područja Kozarca. Kasnije su dovođeni civili i iz drugih prijedorskih naselja.

Pretresno vijeće Haškog tribunala zaključilo je da je kroz logor Trnopolje prošlo i registrovano otprilike 23.000 zatočenika, najviše žena, djece i staraca.

Logor se sastojao od jednospratne zgrade bivše škole i zgrade mjesne zajednice Trnopolje, poznatije pod nazivom ”dom”.

Tokom suđenja pred Haškim tribunalom posvjedočena su fizička maltrertiranja i batinanje bejzbol palicama, metalnim šipkama, kundacima.

Zločin i kazna
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:43 0:00
Direktan link


Ono po čemu je ovaj logor upamćen jeste da je u njemu zabilježeno više silovanja žena i djevojaka jer ih je bio zatočen veliki broj.

Za broj smrtno stradalih osoba iz logora ne postoji tačan podatak, postoje procjene koje govore da su u više navrata odvođene grupe od po desetak ljudi i likvidirane u okolini ovog mjesta.

Zbog loših vremenskih uslova umjesto cjelonoćnog programa na otvorenom u Trnopolju, komemorativni skup održan je u Kozarcu uz poštovanje svih epidemioloških mjera zbog korona virusa.

XS
SM
MD
LG