Dostupni linkovi

Bilčik: Srbija i Crna Gora dobijaju PCR testove od Slovačke


Vladimir Bilčík (levo) i Ivan Korčok
Vladimir Bilčík (levo) i Ivan Korčok

Srbija i Crna Gora dobiće po 15.200 PCR testova iz Slovačke ove sedmice, saopšteno je danas (8. februar) iz kancelarije Vladimira Bilčika, poslanika Evropskog parlamenta (EP), koji je i predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta u Crnoj Gori i izvestilac EP za Srbiju.

Kako se navodi, ministar spoljnih poslova Slovačke Ivan Korčok posetiće region Zapadnog Balkana ove nedelje i lično će dostaviti PCR testove koje su razvili slovački naučnici.

Ovi testovi, zajedno sa drugom zaštitnom opremom, biće deo humanitarnog paketa koji je donirala slovačka vlada, navodi se u saopštenju.

“Paket pomoći predviđa da će Srbija danas dobiti 15 200 PCR testova, a ista količina testova otići će u Crnu Goru ove nedelje. PCR testove su razvili i proizveli slovački naučnici”, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, evroparlamentarac Bilčik je pokrenuo ovaj proces u saradnji sa Pavolom Čekanom, slovačkim naučnikom koji je razvio ove testove.

„Veoma sam srećan što je ova zajednička inicijativa bila uspešna. Kombinovali smo moć politike, nauke i diplomatije. Slovačka je strateški partner zemalja zapadnog Balkana. Želimo da budemo dobri susedi koji podržavaju naše partnere u ovom do sada nezabeležnom vremenu”, rekao je Bilčik.

On je dodao da ovi PCR testovi pokazuju “evropsku solidarnost”.

XS
SM
MD
LG