Dostupni linkovi

Grčka otvara ambasadu posle uspostavljanja prelazne vlade u Libiji


Tripoli, Libija, 5. februar 2021.

Grčka je objavila 6. februara da će odmah ponovo otvoriti svoju ambasadu u Tripoliju posle uspostavljanja prelazne vlade u Libiji.

Ministarstvo spoljnih poslova je najavilo i ponovno otvaranje Generalnog konzulata Grčke u Bengaziju.

Grčka vlada je pozdravila odluke o uspostavljanju prelazne vlade Libije uz nadu da će to doprineti i miru i stabilinosti regiona.

Učesnici medjulibijskog dijaloga, okupljeni pod okriljem UN u Švajcarskoj, u petak su izabrali četiri lidera koji će voditi sada podeljenu Libiju do parlamentarnih izbora u decembru.

To se smatra velikim, ali nesigurnim korakom ka ujedinjenju države koja ima dve vlade - jednu na istoku i drugu na zapadu zemlje.

Libijski diplomata sa podrškom na istoku zemlje Mohamad Menfi izabran je za šefa tročlanog predsedničkog saveta, dok je uticajni biznismen koji uživa podršku zapadnog dela zemlje, Abdul Hamid Mohamed Dbeibah, izabran za privremenog premijera.

Dbeibah i tročlani Predsedički savet imaju zadatak da pripreme izbore u celoj zemlji predvidjene za kraj ove godine, da ujedine institucije i osiguraju bezbednost do izbora.

Libija tako počinje novu prelaznu fazu koja treba da dovede do okončanja decenije haosa posle pobune tokom koje je ubijen njen vodja Moamer el Gadafi.

XS
SM
MD
LG