Dostupni linkovi

Međunarodni krivični sud: Moguća istraga ratnih zločina izraelske vojske


Povratak izraelskog tenka iz Pojasa Gaze (avgust 2014.)
Povratak izraelskog tenka iz Pojasa Gaze (avgust 2014.)

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je 5. februara da ima jurisdikciju nad teritorijama pod okupacijom Izraela, čime je, kako se čini, otvoren put da glavna tužiteljka započne istragu mogućih ratnih zločina izraelske vojske.

Glavna tužiteljka Fatu Bensuda (Fatou Bensouda) rekla je 2019. godine da postoji "razumna osnova" da se otvori istraga vojnih akcija Izraela u Pojasu Gaze, te širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, piše AP.

Ona je, međutim, zatražila od suda da proveri da li ima teritorijalnu jurisdikciju, pre nego što nastavi da istražuje slučaj.

To su tražili Palestinci, koji su se pridružili sudu 2015. godine, a posebno su insistirali na istrazi izraelskih akcija tokom rata 2014. godine u Pojasu Gaze i izgradnji domova za Jevreje ne samo na Zapadnoj obali, već i u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Izrael, koji nije član MKS-a, tvrdio je da sud nema jurisdikciju.

Veći deo međunarodne zajednice smatra da su jevrejska naselja nelegalna po međunarodnom pravu.

Sud, takođe, može da istražuje zločine koje su počinili palestinski ekstremisti, uključujući ispaljivanje raketa Hamasa koji vlada Pojasom Gaze i drugih ekstremističkih organizacija na izraelska civilna područja.

MKS bi mogao da počne da izdaje poternice koje bi otežale izraelskim zvaničnicima da putuju u inostranstvo.

Palestinski zvaničnik Nabil Šaat, pomoćnik predsednika Mahmuda Abasa, pohvalio je odluku suda, a premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da je sud ponovo dokazao da je političko telo, preneli su izraelski mediji.

Administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa je 2020. uvela sankcije protiv zvaničnika suda, između ostalog, i ukinuvši vizu tužiteljki, kao odgovor na pokušaje da se sudski gone američki vojnici za akcije u Avganistanu.

SAD poput Izraela ne priznaje jurisdikciju suda.

XS
SM
MD
LG