Dostupni linkovi

Optužnice protiv 17 sarajevskih policajaca


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) podiglo je optužnice protiv 17 policijskih službenika Jedinice za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS koji se sumnjiče da su tokom obavljanja zadataka počinili veći broj koruptivnih krivično-pravnih radnji, i to primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Optuženi se terete da su od juna do polovine augusta 2020. godine prilikom saobraćajnih kontrola, od vozača koji su počinili saobraćajni prekršaj, zahtijevali ili primili, između ostalog, novac kako ih ne bi uopće sankcionisali ili bi im izdali prekršajni nalog s blažim kaznama, bez zabrane upravljanja motornim vozilom i kaznenih bodova.

Policijski službenici MUP KS, njih ukupno uhapšeni su 12. i 13. augusta u policijskoj akciji "Dar 1" na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Zeničko-dobojskog kantona.

Osumnjičeni su tokom istrage bili u pritvoru šest mjeseci, a uz optužnice, Općinskom sudu u Sarajevu su predložene mjere koje podrazumijevaju zabranu obavljanja poslova policijskog službenika.

Optužnice su proslijeđene Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

XS
SM
MD
LG