Dostupni linkovi

Akcija 'Dar 1': Uhapšena četiri pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) slobode su lišili četiri policijska službenika, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Oni se sumnjiče za izvršenje koruptivnih krivičnih radnji.

“ Lišeni su slobode zbog krivičnih djela primanje dara ili drugog oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, rekla je Bavčić za RSE.

Riječ je o nastavku policijske akcije kodnog naziva "Dar 1", kojom je na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Zeničko-dobojskog kantona 12. i 13. avgusta uhapšeno je 18 policijskih službenika.

Svi oni se terete za više stotina krivičnih djela u vezi s korupcijom, odnosno primanjem raznih oblika koristi i dara za činjenje protuusluga i sticanje protupravne imovinske koristi, te zloupotrebu položaja.

Opštinski sud u Sarajevu odredio je 14. avgusta, na zahtjev Tužilaštva KS, jednomjesečni pritvor za 17 osumnjičenih policijskih službenika MUP KS, uhapšenih u akciji "Dar 1" zbog korupcije.

Kako je tada rekla za RSE Amra Hodžić, portparolka Opštinskog suda, za jednog osumnjičenog određena je mjera zabrane obavljanja i poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti, ili službenih dužnosti.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) je od Opštinskog suda zatražilo jednomjesečni pritvor za uhapšene policijske službenike zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ponavljanja krivičnog djela i uznemirenja javnosti, dok je za jednog osumnjičenog predložen pritvor i zbog opasnosti od bjekstva.

Akciju su sproveli policijski službenici MUP KS-a u suradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i Policijske uprave Istočno Sarajevo.

XS
SM
MD
LG