Dostupni linkovi

Proruska kampanja u Srbiji protiv vakcina sa Zapada


Jedna od tri vakcine koje je srbija nabavila je i ruski Sputnik V, Beograd, 6. januar 2021.
Jedna od tri vakcine koje je srbija nabavila je i ruski Sputnik V, Beograd, 6. januar 2021.

„Ruska, kineska ili Fajzerova vakcina?“

Ovo je poslednjih dana najčešća dilema građana Srbije koji trenutno imaju mogućnost da se opredele za jednu od tri vakcine protiv korona virusa.

Nakon što je Vlada Srbije, 11. januara ponudila svojim građanima opciju da se putem portala eUprave prijave za vakcinaciju, pitanje treba li se vakcinisati ruskim Sputnjikom V, kineskim Sinofarmom (Sinopharm) ili vakcinom američko-nemačkog proizvođača Fajzer/Biontek (Phizer/BioNTech), pokrenulo je obilje diskusija, naročito na društvenim mrežama.

Da izbor nije važan, ukoliko je vakcina odobrena od nadležne Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, poručila je premijerka Ana Brnabić koja je ujedno i prva vakcinisana u zemlji.

„Nisam birala vakcinu, Fajzerova je bila prva koja je stigla u Srbiju. Da je bila kineska vakcina, primila bih nju, da je bila ruska, primila bih nju“, objasnila je premijerka 19. januara na konferenciji za novinare.

Poručila je građanima i da vakcinu ne treba da biraju na osnovu „geopolitičkog“ kriterijuma. Ipak, geopolitika očigledno ima uticaja, bar ako je suditi po objavama i komentarima korisnika društvenih mreža.

Rusko dezinformisanje

Globalno, Evropska unija (EU) upozorila je na organizovanu kampanju i pro-kremljske dezinformacije koje se smišljeno šire u cilju podrivanja poverenja u vakcine.

U svom izveštaju „Stvaranje imuniteta na dezinformacije“ (Building immunity to disinformation) objavljenom 18. januara 2021. navodi se lista od 60 različitih dezinformacija i teorija zavere koje se, najčešće na forumima i društvenim mrežama, šire u tu svrhu. Neke od njih vrlo su prisutne i u Srbiji.

“Vojna operacija COVID-19”

Jedna od čestih dezinformacija sa liste iz izveštaja EU je i ona koja govori o tome da će pandemija i COVID-19 vakcine dovesti do potpune dominacije “duboke mračne države” (“deep dark state”).

Fejsbuk grupa (Facebook, FB) “Moja Srbija, Rusija” podelila je video koji razvija teoriju zavere upravo takvog sadržaja. U nizu, bilo kakvim činjenicama utemeljenih, tvrdnji u videu se navodi da u svetu postoji “vojna operacija COVID-19”

„Ovaj veštački virus je stvoren da izvrše masovni napad na čovečanstvo, međutim operacija je sprečena“, poručuje se u videu i dodaje da je sprečena „zahvaljujući Ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi – GRU“.

GRU je, kažu, „dala izuzetan doprinos logistici, praćenju i pribavljanju dokaza i osoba koje su sarađivale sa dubokom državom“. Za saradnju se, listom, optužuju političari, glumci, kraljevske porodice i druge javne ličnosti sa Zapada.

Jedna od teorija zavere koja se deli putem društvenih mreža jeste o navodnom postojanju "duboke države" i veštački proizvedenom virusu
Jedna od teorija zavere koja se deli putem društvenih mreža jeste o navodnom postojanju "duboke države" i veštački proizvedenom virusu


Grupa je istovremeno na svojoj stranici promovisala rusku medicinu u borbi protiv pandemije.

„Jedino je ruska vakcina dobra…“

Navodna dominacija Rusije u pronalasku prve efikasne vakcine protiv korona virusa još jedna je dezinformacija koja se bez naučnih utemeljenja deli društvenim mrežama u Srbiji ,a na koje je u izveštaju ukazala i EU.

Na Fejsbuk grupi „Ruske vesti“ podeljen je video pod naslovom: „Rusija dokazala totalnu dominaciju. Svetski mediji hitno su preneli najnoviji uspeh ruskih epidemiologa“ u kojem se objavljuje da su „klinička ispitivanja pokazala uspešnost“ još jedne ruske vakcine koju je razvio naučni centar „Čumakov“.

„… a Pfizer je loš“

Istovremeno, uz veličanje ruskih dostignuća, mrežama se šire dezinformacije o pogubnim posledicama takozvanih vakcina sa Zapada, pre svega proizvođača Pfizer/BioNTech.

Sa Fejsbuk grupe „Srbija i Rusija Pravoslavljedeljena je objava korisnika FB koji je na engleskom jeziku napisao: „Počelo je: 12 slučajeva neželjenih reakcija registrovano je u Srbiji na Pfizer vakcinu.“

U nastavku objave navedena su dva pasusa izjave Pavla Zelića iz Agencije za lekove i medicinska sredstva datoj Radio televiziji Srbije, 15. januara, a u kojoj navodi da je od početka vakcinacije registrovano 12 slučajeva kontraindikacija na Pfizer/BioNtech vakcinu.

Svesno ili ne, u objavi je izostavljen i drugi deo Zelićeve izjave da pomenuti neželjeni efekti nisu bili neuobičajeni, da nije bilo „ozbiljnih neželjenih reakcija“ već da su se one uglavnom manifestovale kroz malaksalost, povišenu temperaturu i glavobolju u trajanju od nekoliko dana.

Ova objava, izvučena iz konteksta, na Fejsbuk društvenoj mreži deljena je 424 puta.

Za koju si vakcinu?

Diskusija o tome kojom će se vakcinom zaštititi, korisnici društvenih mreža u Srbiji bave se od početka vakcinacije. Objavivši internu anketu sa pitanjem: „Da li ćete primiti Pfizer vakcinu kad bude dostupna za širu populaciju?”, korisnica Tvitera (Twitter) @Mia276 dobila je više od 2.300 odgovora.

I mada je većina rekla „da“, u retvitovima ove objave bilo je dosta onih koji su njeno glasanje podelili uz komentar: „Samo Rusku“, poput korisnika @Predrag09527086.

Isti izbor imao je i tviteraš @milinkovic_ivan koji je, uz retvitovanu anketu, poručio: „Samo Sputnjik V, samo čisto pravoslavlje“.

Da je izbor vakcine postao svojevrsno takmičenje, bar za one koji se opredeljuju za vakcinu ruskog proizvođača, svedoči tvit korisnice @karataamm1 koja je sa svog naloga poručila: „Upravo sam se prijavila preko eUprave za vakcinaciju protiv virusa COVID-19. Odabrala sam Sputnjik V. E tako! Pa da vidimo kom opanci, kom obojci.“

Borba protiv dezinformacija

Iako Tviter i Fejsbuk već izvesno vreme primenjuju princip provere činjenica u objavama svojih korisnika, čini se da količina tih informacija prevazilazi mogućnosti provere svih objava. Kao najradikalniju meru, ove dve društvene mreže primenile su i ukidanje profila i naloga pojedinaca, grupa ili web stranica.

Jedan takav primer je i proruski sajt sa Krima na srpskom jeziku News Front. Profil ovog medijskog portala na srpskom, Fejsbuk je ukinuo 2020. godine zbog širenja lažnih vesti.

News Front svakodnevno objavljuje ruske propagandne sadržaje o vakcinama. Više desetina tekstova objavljeno je na temu promovisanja ruskog Stuptnik V. Na drugoj strani ovaj sajt gotovo svakodnevno objavljuje vesti o navodnim pogubnim posledicama vakcina koje su proizvele države Zapada. U tim vestima informacije su najčešće obmanjujuće i izvučene iz konteksta.

Primer tome je tekst News Fronta pod tendencioznim naslovom „Kineski eksperti: Zaustavite smrtonosnu vakcinaciju Fajzerom“. U njemu se iz konteksta izvlači vest iz Norveške o smrti 23 osobe nakon vakcinacije Fajzerovom vakcinom.

U tekstu News front iznosi zaključak da „stručnjaci veruju“ da bi nakon, kako se navodi „incidenata u Norveškoj“ i druge zemlje trebalo da obustave vacinaciju Fajzerovom vakcinom. U kratkoj vesti nije navedeno ime ijednog stručnjaka koji tu navodnu tvrdnju iznosi.

Još jedna neodređena informacija iz iste vesti govori da je prema mišljenju „jednog stručnjaka“ RNK vakcina „razvijena u naletu i da nije dokazana bezbednost za široku upotrebu kod ljudi“.

U Norveškoj jesu zabeleženi smrtni slučajevi, ali direktna veza sa vakcinacijom nije utvrđena, budući da se radi o veoma starim osobama, sa ozbiljnim pratećim bolestima. Takođe, Norveška je saopštila da neće menjati svoju politiku upotrebe američko-nemačke vakcine odnosno da nastavlja sa vakcinacijom.

Kada je reč o RNK vakcinama one jesu moderna, ali ne i nepoznata metoda. Decenijama unazad na njoj rade stručnjaci, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti podseća da su RNK vakcine već proučavane za grip, zika virus, besnilo.

EU: Ruska propaganda uvek prisutna

Evropska unija u svom pomenutom najnovijem izveštaju upozorava da od početka pandemije u svetu postoji ogromna količina obmanjujućih informacija i teorija zavera o vakcinama koje organizovano šire i pojedine države, pre svega Rusija.

Dezinformisanje o vakcinama, konstatuje EU, prisutno je godinama unazad, ali su je pojedine države i grupe naročito iskoristile tokom pandemije korona virusa.

Rusiji to nije prvi put, navodi se u analizi, uz podsećanje na istraživanje portala EU protiv dezinformacija (EU vs Disinfo) po kojem je u periodu od 2014. do 2017. godine više od 93 odsto objava o vakcinama na Tviteru dolazilo sa malicioznih naloga u Rusiji. Mnogi od njih dovedeni su tada u direktnu vezu sa ruskom „fabrikom trolova“ sa sedištem u Sankt Peterburgu.

XS
SM
MD
LG