Dostupni linkovi

Popović: Očekujemo zajedničku proizvodnju ruske vakcine „Sputnjik V“ u Srbiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

„Očekujemo da će Srbija u budućnosti proizvoditi vakcinu ’Sputnjik V’“, istakao je u saopštenju ministar za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović, posle sastanka u Moskvi sa ruskim ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovim.

Popović je dodao da je sve spremno za dolazak ruskih stručnjaka u Srbiju.

Kako se navodi u saopštenju, sastanak Popovića i Manturova zakazan je po hitnoj proceduri, odmah nakon telefonskog razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, tokom kojeg su dva lidera potvrdila najviši nivo saradnje dve zemlje.


Vučić je, kako je saopštio njegov kabinet 3. februara, u telefonskom razgovoru zamolio ruskog predsednika Putina da pomogne da Srbija što pre dobije dodatne količine ruske vakcine „Sputnjik V“. Takođe je rekao da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine.

„Odmah nakon razgovora predsednika Vučića i Putina, po nalogu našeg predsednika, doleteo sam sa svojim timom u Moskvu, kako bismo održali pripremne sastanke sa ruskom stranom uoči njihove posete Srbiji. Ministar Manturov je iskazao punu posvećenost ovom procesu i istakao da je Srbija prioritet za Rusku Federaciju kada je u pitanju zajednička proizvodnja vakcina, ali i nastavak isporuke vakcina Srbiji“, naveo je ministar Nenad Popović.

Rusku delegaciju će, kako je precizirao, predvoditi predstavnici Ministarstva industrije i trgovine Rusije, a u njoj će biti i vodeći tehnolozi instituta Gamalej koji je razvio vakcinu, predstavnici ruskih vlasti nadležni za autorizaciju vakcine, kao i čelnici Ruskog fonda direktnih investicija, jedne od ključnih ruskih institucija u proizvodnji i distribuciji vakcina.


„Zadatak ove delegacije je da utvrdi koliko brzo i u kom obimu možemo da započnemo proizvodnju ruske vakcine u Torlaku. Sastav ruske delegacije pokazuje da je Rusija veoma zainteresovana da pomogne Srbiji da u što kraćem roku uspostavi kapacitete za proizvodnju vakcine. Član ruske delegacije biće i jedan od glavnih tehnologa koji je razvijao vakcinu 'Sputnjik V' i koji je obučavao sve ruske proizvođače kako da proizvode ovu vakcinu“, naveo je Popović.

Ruska vakcina „Sputnjik V“ nema dozvolu Svetske zdravstvene organizacije, kao ni Evropske agencije za lekove.

XS
SM
MD
LG