Dostupni linkovi

Pfizer povukao zahtev za odobrenje vakcine u Indiji


Američka kompanija Pfizer saopštila je da je povukla zahtev za hitnu upotrebu svoje vakcine COVID-19 u Indiji.

Pfizer je vakcinu protiv korona virusa razvio u saradnji sa nemačkom kompanijom Biontech.

Pfizer je 5. februara saopštio da je dva dana ranije održan sastanak sa stručnjacima iz indijskog regulatornog tela za lekove i vakcine.

U saopštenju se navodi da Pfizer „ima razumevanja da su regulatoru možda potrebne dodatne informacije” i da je kompanija odlučila „da povuče svoju prijavu ovog puta “.

U Indiji je u decembru započeta procedura za odobrenje vakcine Pfizer/BioNtech, i to je bila prva vakcina koja je od indijskog regulatora zatražila dozvolu.

Nakon toga su sa indijskom regulatoru zatražene dozvole za još dve vakcine - verziju AstraZenece koju je izradio Institut za serum u Indiji, i vakcinu indijske kompanije Bharat Biotech. Te dve vakcine su dobile dozvolu za hitnu upotrebu u Indiji.

Vakcinacija je u Indiji počela 16. januara.

Pfizer je u izjavi naveo da će nastaviti da komunicira sa indijskim vlastima i da je posvećen tome da svoju vakcinu učini dostupnom za upotrebu u toj državi.

Kompanija je rekla da će „ponovo podneti zahtev za odobrenje sa dodatnim informacijama čim postanu dostupne u bliskoj budućnosti“.

Nije jasno koje informacije je ekspertski odbor indijskog regulatora zatražio od kompanije Pfizer 3. februara.

Zvaničnici indijskog ministarstva zdravlja ističu da vakcina Pfizer nije nužno najpogodnija za Indiju, jer su za njeno skladištenje neophodni ultrahladni zamrzivači koji nisu lako dostupni, što zahteva visoke troškove.

XS
SM
MD
LG