Dostupni linkovi

WHO: COVAX će isporučiti dovoljno vakcina za tri posto populacije siromašnih država u prvih pola godine


Globalni plan Svjetske zdravstvene organizacije za isporuku vakcina COVAX planira isporuku dovoljno vakcina protiv COVID-19 kako bi se pokrilo tri posto od ukupnih populacija siromašnih država u prvih pola godine, saopštila je zvaničnica WHO-a.

Plan COVAX-a je da dostavi namjanje dvije milijarde doza vakcina tokom ove godine, te su naveli da će oko 1,8 milijardi doza biti dostupno za 92 siromašne zemlje, što bi odgovaralo pokrivenosti od 27 posto populacije tih zemalja.

No, ovaj sistem isporuke muči se sa osiguranjem dovoljnog broja doza zbog nedostatka novca, dok sa druge strane problemi sa proizvodnjom kao i bilateralni dogovori između bogatih zemalja i proizvođača potiču zabrinutost zbog nejednake raspodjele.

Diah Saminarsih viša savjetnica generalnog direktora WHO-a rekla je u intervjuu za Reuters da će do kraja prve polovine godine 92 zemlje najvjerovatnije dobiti dovoljno vakcina za tri posto svoje populacije.

“To je naša obaveza”, rekla je ona.

WHO trenutno razmatra 11 vakcina za hitnu upotrebu, rekla je Saminarsih. Dokument objavljen prošle sedmice navodi da je u planu odobravanje nekoliko vakcina zapadnih zemalja ali i Kine. Za sada, WHO je odobrio samo vakcinu Pfizera i BioNTecha.

Zemlje Zapadnog Balkana nalaze se među zemljama koje očekuju isporuku vakcina kroz COVAX sistem.

XS
SM
MD
LG