Dostupni linkovi

Izborna komisija: Još nije izdvojen novac za ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici 


Lokalni izbori u Srebrenici, 15. novembar 2020.
Lokalni izbori u Srebrenici, 15. novembar 2020.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) saopštila je da su za pripremu održavanja ponovnih izbora u Srebrenici i Doboju hitno potrebna finansijska sredstva u iznosu od 140.000 KM (oko 70.000 eura).

Sredstva bi trebala biti izdvojena iz budžeta institucija kako bi se na vrijeme realizovale aktivnosti pred ponovljene izbore koji se održavaju u nedelju 21. februara.

„Neophodno je da finansijska sredstva iz Budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za osiguranje vršenja ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH budu doznačena Centralnoj izbornoj komisiji BiH najkasnije do utorka, 9. februara ove godine, inače će Centralna izborna komisija BiH biti prisiljena odgoditi održavanje izbora i odluku o datumu donijeti tek kada se osiguraju potrebna sredstva“, navodi se u saopštenju CIK-a.

CIK BiH je 2. februara donio Odluku o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora za načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu Općine Srebrenica i Odluku o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora za gradonačelnika Grada Doboja i Skupštinu Grada Doboja, koji će biti održani u nedelju, 21. februara.

Ponavljanje izbora uslijedilo je nakon što je CIK BiH uočio mnogobrojne malverzacije u vezi glasanja u ove dvije opštine. Ustanovljeno je omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine, kao i da je više desetina birača glasalo bez validnih dokumenta na više biračkih mjesta.

Također, grafolozi su utvrdili mnogobrojne nepravilnosti kada su u pitanju potpisi glasača, odnosno krivotvorenje. Utvrđeno je i glasanje nevažećim identifikacionim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka.

XS
SM
MD
LG