Dostupni linkovi

Regionalnom saradnjom do čistih reka


Otpad u rijeci Drini, Višegrad, 5. januar 2021.
Otpad u rijeci Drini, Višegrad, 5. januar 2021.

Iz Potpećkog jezera uklonjene su desetine hiljada kubika plivajućeg otpada, koji je transportovan u Regionalni centar “Duboko” kod Užica.

To je učinjeno zahvaljujući hitnoj intervenciji Javnog vodoprivrednog preduzeća “Srbijavode”, koje je na inicijativu Ministarstva zaštite životne sredine, izvelo neophodne radove, uz podršku Javnog preduzeća “Elektroprivreda Srbije, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Nakon uklanjanja komunalnog otpada iz Potpećkog jezera, pristupiće se drugim merama u cilju dugoročnog rešavanja ovog problema.

Neke od njih su izgradnja sanitarnih deponija van plavih zona, kao i zatvaranje postojećih sa rekultivacijom divljih i nesanitarnih deponija u slivnom području, navodi Ministarstvo zaštite životne sredine.

Potpećko jezero je veštačko akumulaciono jezero podignuto na reci Lim, dva kilometra uzvodno od Pribojske banje i 15 kilometara od Nove Varoši, u Zlatiborskom upravnom okrugu.

“Otpad koji završi u Limu i Drini gorući je problem koji Srbija ne može da reši bez saradnje sa susednim državama. Zbog toga je važno da se kroz regionalnu saradnju zajedno dođe do trajnog rešenja jer je svima u interesu da imaju čiste reke i zdravu životnu sredinu”, rekla je čelnica Ministarstva Irena Vujović.

Ona je dodala da je na nedavno održanom sastanku sa ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine predložila da tri države potpišu memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će se sprovoditi neophodne aktivnosti.

“Dok čekamo da se steknu uslovi za potpisivanje takvog dokumenta, sa nadležnim kolegama smo dogovorili da formiraju radne grupe u okviru svojih resora kako bi se operativnije pristupilo problem i mapirale divlje deponije u slivu reka”, navela je Vujović.

XS
SM
MD
LG