Dostupni linkovi

Velika Britanija ispituje miješanje različitih vakcina


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Velikoj Britaniji je pokrenuto ispitivanje kako bi se provjerilo da li davanje ljudima različitih vakcina protiv COVID – 19 za prvu i drugu dozu djeluje kao i trenutni pristup korištenja iste vrste vakcine dva puta.

Ideja je pružiti veću fleksibilnost uvođenju cjepiva i pomoći u rješavanju bilo kakvih potencijalnih poremećaja u isporuci, piše BBC.

Naučnici kažu da bi miješanje moglo pružiti još bolju zaštitu.

Nadeležni ministar je najavio da promjena u trenutnom pristupu neće biti barem do ljeta.

Trenutno službene smjernice Zajedničkog odbora za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) kažu da bi svi koji su već vakcinisani Pfizer-BioNTech ili Oxford-AstraZeneca u sklopu odobrenog programa imunizacije u Velikoj Britaniji trebali dobiti iste vakcine za obje doze.

Naučnici imaju dobar razlog, prenosi BBC, da vjeruju kako bi se novi pristup miješanja koji se testira mogao pokazati korisnim - na primjer, neki programi imunizacije protiv ebole uključuju miješanje različitih uboda kako bi se poboljšala zaštita.

U studiji Com-Cov, koju vodi Nacionalni konzorcij za procjenu rasporeda imunizacije, biće uključeno više od 800 dobrovoljaca starijih od 50 godina u Engleskoj, piše BBC.

Neki će dobiti Oxford-AstraZeneca nakon čega slijedi vakcina Pfizer-BioNTech ili obrnuto - u razmaku od četiri ili 12 sedmica.

Mogu se dodati i druge vakcine ukoliko ih odobre regulatori.

Ministar za vakcine, Nadhim Zahawi rekao je da je vladina radna grupa dala oko 7 miliona funti za finansiranje studije, ali da će rezultate podijeliti tek na ljeto, tako da "trenutno ne mijenjamo ništa".

On je za BBC Breakfast naveo kako je miješanje doza "nešto što se u prošlosti radilo" s drugim vakcinama poput onih protiv hepatitisa, dječje paralize, ospica, zaušnjaka i rubeole.

XS
SM
MD
LG