Dostupni linkovi

Šef evropske diplomatije od danas u poseti Moskvi


Kako je ranije izjavio portparol EU Peter Stano, Borel tokom posete želi da se sastane sa ruskim opozicionarom Aleksejom Navaljnim
Kako je ranije izjavio portparol EU Peter Stano, Borel tokom posete želi da se sastane sa ruskim opozicionarom Aleksejom Navaljnim

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrel) od danas do 6. februara boravi u poseti Moskvi gde će sa ruskim zvaničnicima razgovarati od odnosima EU-Rusija i uhapšenom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Kako je ranije izjavio portparol EU Peter Stano, Borel tokom posete želi da se sastane sa ruskim opozicionarom uhapšenim 17. januara po povratku u Rusiju iz Nemačke gde se mesecima oporavljao o trovanja nervnim agensom.

Šef evropske diplomatije je osudio hapšenje i presudu Navaljnom ocenjujući da je protivna međunarodnim obavezama Rusije u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda.

Kremlj je uoči posete izrazio nadu da EU neće učiniti "glupost" i budućnost odnosa sa Rusijom uslovljavati sudbinom pritvorenog Navaljnog, prenosi Beta. "Nadamo se da niko neće učiniti glupost povezujući perspektivu odnosa Rusije i EU sa osobom koja je u pritvoru", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Više evropskih zemalja je iznelo mogućnost uvođenja novih sankcija Moskvi, posebno posle represije nad demonstrantima koji su se prethodna dva vikenda okupljali širom Rusije kako bi podržali Navaljnog.

XS
SM
MD
LG