Dostupni linkovi

Hiljadu ruskih vakcina idu na testiranje u Agenciju za lijekove BiH


Oko hiljadu ruskih vakcina Sputnjik V, koje su stigle na Međunarodni aerodrom u Sarajevu namijenjene su za ispitivanje u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (BIH) rekao je nakon sjednice Republičkog Kriznog štaba, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić.

Kako je objašnjeno, ruske vakcine će prije svega biti upotrebljene u kontrolnom laboratoriju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kako bi naredna količina vakcina, koja bude došla, bila automatski upućena u zdravstvene ustanove, kako bi se počelo sa vakcinacijom.

„Nakon što dobijemo povratne informacije iz Agencije, prvo će se krenuti sa vakcinacijom zdravstvenih radnika koji rade na kovid odjeljenjima“, rekao je Šeranić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je Republički štab za vanredne situacije dao saglasnost za izdvajanje 15 miliona KM ( oko 7,5 miliona eura) za nabavku 200.000 ruskih vakcina.

"U martu se očekuje dolazak 200.000 ruskih vakcina i ne smijemo zaboraviti da će vakcine dolaziti sukcesivno u Republiku Srpsku. Tokom slijedeće sedmice biće organizovana obuka zdravstvenih radnika. Prve vakcine koje dođu u zdravstvene ustanove biće namijenjene za vakcinisanje zdravstvenih radnika“, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Epidemiološke mjere ostaju do 21 februara u RS

Republički štab za vanredne situacije produžio je mjere donesene s ciljem sprečavanja širenja virusa korona do 21. februara.

Ovim mjerama se zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, kao i sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica.

Građani su obavezni da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Od ove obaveze izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata, saopšteno je iz Štaba.

Sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima dužni su nositi zaštitne maske sprovoditi mjere dezinfekcije i obezbijediti masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju.

Do 21.februara ograničava se radno vrijeme u periodu od 06:00 do 22:00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće, dok dragstori mogu raditi u periodu od 22:00 do 06:00 časova isključivo putem šalterske prodaje.

Također se zabranjuje prodaja alkoholnihi pića od 22:00 do 06:00 časova.

Dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojila je 28. januara predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba ministarstva zdravstva kojim se zbog epidemiološku situacije u ovom bosanskohercegovačkom entitetu produžavaju mjere zaštite od korona virusa od 30. januara za narednih 14 dana.

U BiH 1.februara je saopšteno kako je još 21 osoba preminula od posljedica zaraze korona virusom, dok je novozaražena 121 osoba. ​

XS
SM
MD
LG