Dostupni linkovi

Evropski parlament suspendovao Aung San Suu Kyi iz zajednice Saharove nagrade


Aung San Su Ći
Aung San Su Ći

Konferencija predsednika parlamenta odlučila je u četvrtak, 10. spetembra da formalno suspenduje laureatkinju nagrade Saharov Ang San Su Ći (Aung San Suu Kyi) iz zajednice nagrade Saharov, saopšteno je iz Evropskog parlamenta (EP).

“Odluka Konferencije predsednika (predsednika i lidera političkih grupa) da Aung San Suu Kyi formalno isključi iz svih aktivnosti laureata nagrade Zajednice Saharov odgovor je na njeno nedelovanje i prihvatanje tekućih zločina nad zajednicom Rohingia u Mijanmaru”, stoji u izdatom saopštenju.

Jaume Duch portparol Evropskog parlamenta je precizirao da ova institucija nije oduzela nagradu od Aung San Suu Kii.

“Mi ne možemo povući nagradu, ali smo je suspendovali iz mreže. Ne postoji odredba za povlačenje nagrade Ali zbog činjenice da ona ne poštuje vrednosti koje stoje iza nagrade, ona je uklonjena iz aktivnosti koje organizujemo sa laureatima sa ove platforme i mreže”, izjavio je za RSE Jaume Duch.

Portparol EP je potvrdio da je ovo prvi put da se donosi ovakva odluka u ovoj instituciji.

Inače, Evropski parlament dodeljuje godišnju nagradu Saharov onim pojedincima ili grupama koji su svoj život posvetili odbrani ljudskih prava i slobodi misli.

Aung San Suu Kyi je dobila ovu nagradu Evropskog parlamenta 1990. godine, ali je mogla da je pokupi tek 2010. nakon što je oslobođena iz kućnog pritvora. Ona je takođe dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Zajednica Saharov povezuje članove Evropskog parlamenta, laureate i civilno društvo kako bi povećali saradnju u borbi za ljudska prava u Briselu i na međunarodnom nivou. Ova zajednica takođe služi kao kanal komunikacije koji omogućava laureatima i Parlamentu da zajednički rešavaju pitanja kršenja ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG