Dostupni linkovi

Parlamentarna komisija zatražila smjenu ministra pravde BiH


Josip Grubeša ministar pravde BiH
Josip Grubeša ministar pravde BiH

Članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH pokrenuli su inicijativu za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše.

Privremena istražna komisija usvojila je zaključak da nije ostvarena saradnja s ministrom Grubešom jer se oglušio o dva poziva na sjednicu.

Kako je nakon sjednice izjavio predsjedavajući Privremene istražne komisije Damir Arnaut, svjedočenje ministra Grubeše je dva puta zakazano, ali je on "oba puta eskivirao svjedočenje, što je nedopustiv odnos prema istražnoj komisiji, pogotovo uzimajući u obzir da se radi o predstavniku izvršne vlasti kojeg imenuje Predstavnički dom PSBiH".

Inicijativu je Komisiji predložio poslanik DF-a Zlatan Begić, a kao obrazloženje je naveo “loše rezultate rada i neodazivanje na saslušanje pred Privremenom istražnom komisijom”.

Od sedam prisutnih članova komisije, inicijativu je podržalo šest, dok je Alma Čolo iz SDA bila uzdržana.

“Smatram da ministar pravde nije ništa uradio u ovom mandatu i ne mogu procijeniti da li je njegov nedolazak namjeran”, rekla je Čolo i istakla da Komisija ima dovoljno ruku da se takav zaključak izglasa.

Komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama počela je s radom 26. maja 2020. godine.

U izvještaju o napretku Evropske komisije koji je predstavljen 6. oktobra, navedeno je da BiH nije ostvarila napredak u oblasti pravosuđa.

XS
SM
MD
LG