Dostupni linkovi

Mostarci potpisali peticiju za zatvaranje deponije smeća


Potpisivanje peticije

Oko 500 građana Mostara za svega nekoliko sati potpisalo je peticiju koju je u četvrtak, 9. jula, pokrenulo Udruženje građana „Jer nas se tiče“, za zatvaranje, sanaciju i izmještanje komunalne deponije Uborak, sjeverno od Mostara

„Oduševljeni smo, građani su nas podržali. Velika je bila zainteresovanost za našim štandom i vjerujte da smo mogli na hiljade i hiljade potpisa prikupiti da smo duže stajali tu“, kazao je za Radio Slobodna Evropa Omer Hujdur, predsjednik Udruženja građana „Jer nas se tiče“, koje okuplja mještane prigradskih naselja Bijelo Polje i Vrapčići, uz deponiju Uborak.

On je ponovio optužbe da se proteklih godina na deponiju Uborak, osim krutog komunalnog, odlagao i animalni, te medicinski otpad, istakavši da zagađenje od deponije šteti ne samo naseljima oko odlagališta, nego se izlijevanjem otpadnih voda u obližnji potok zagađuje i rijeka Neretva, te time i Jadransko more.

„Mi smo i prije organizovali peticije na teritoriji Bijelog Polja, imamo par hiljada potpisa. Sad ćemo objediniti sa ovim i poslati na adrese koje su odgovorne za postojanje deponije na ovom lokalitetu, pa ćemo vidjeti odgovor“, dodao je Hujdur.

Peticiju je potpisala i aktivistica Amna Popovac, koja se slaže da deponija Uborak ima štetan uticaj, nesamo na okolna naselja, nego i šire.

„To zagađuje rijeku Neretvu, mi nemamo nove skakače sa Starog mosta, zato što se više niko ne može kupati u Neretvi, jer je Neretva zagađena. Ja mislim da je došlo vrijeme da nadležni na nivou Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona počnu stvarno tražiti tu novu lokaciju, jer je to jedino dugoročno rješenje za pravilno gazdovanje otpadom u ovom gradu“, izjavila je Popovac za RSE.

Iz Udruženja „Jer nas se tiče“ su za RSE kazali da su vlasti, od izbijanja pandemije korona virusa, prestale raditi na ispitivanju šest lokaliteta na širem području Mostara, koji su bili predloženi za moguću lokaciju nove deponije.

Od juna 2019. godine, Udruženje građana „Jer nas se tiče“, proisteklo iz istoimene građanske inicijative sa društvenih mreža, organiziralo je više protesta i blokada, kojima su zahtijevali zatvaranje, sanaciju i izmještanje deponije Uborak, sjeverno od Mostara, za koju tvrde da zagađuje okolinu sve do Jadranskog mora, utiče na zdravlje ljudi, kao i da deponija više ne posjeduje okolinsku dozvolu.

Akciju potpisivanje peticije Udruženja građana “Jer nas se tiče” podržala je i organizacija Centar za životnu sredinu iz Banja Luke.

XS
SM
MD
LG