Dostupni linkovi

Nemačka preti da će tužiti laboratorije zbog kašnjenja antikovid vakcina


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nemačka vlada zapretila je da će tužiti laboratorije koje "ne poštuju svoje obaveze" o isporuci vakcina u Evropsku uniju (EU), u trenutku kada rastu tenzije oko kašnjenja isporuka britanske firme AstraZeneka.

"Ako se pokaže da firme nisu poštovale svoje obaveze treba da odlučimo o sudskim posledicama. Nijedna zemlja ne može da favorizuje drugu zemlju u odnosu na EU", zapretio je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer u razgovoru za nemački dnevnik Di Velt.

Stvari su se zaoštrile poslednjih nedelja između evropskih vođa i britanske laboratorije AstraZeneka koja kasni u isporuci vakcine protiv kovida 19.

Grupa je objasnila da može da isporuči "samo četvrtinu" od prvobitno obećanih doza EU u prvom kvaratalu, zbog kako navodi, pada proizvodnje u jednoj evropskoj fabrici.

Evropska unija indirektno je optužila AstraZeneku da je favorizovala Veliku Britaniju u isporuci svojih vakcina na uštrb ugovornih obaveza sa Briselom.

EU je u petak na to reagovala i usvojila mehanizam kontrole izvoza antikovid vakcina proizvedenih na njenoj teritoriji.

Peter Altmajer rekao je da će taj mehanizam dozvoliti ubrzanje isporuke vakcinacija.

Britanska grupa nije jedina laboratorija koju EU proziva zbog njenog kašnjenja u isporuci vakcina.

Prošle nedelje Italija je takođe zapretila američkoj farmaceutskoj kompaniji Fajzer da će je tužiti zbog kašnjenja u isporuci vakcina.

U Nemačkoj u ponedeljak treba da bude održan sastanak nemačkih vlasti i proizvodjača vakcina, da se razgovara o kašnjenjima isporuka.

Vakcina AstraZeneke u petak je dobila odobrenje za upotrebu u EU. To je treća vakcina koju je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) posle vakcine Fajzer-BioNTek odobrene 21. decembra i Moderne 6. januara.

XS
SM
MD
LG