Dostupni linkovi

Konačna odluka Vrhovnog suda Kosova: Kurti ne može biti kandidat na izborima


Vrhovni sud je odlučivao po žalbi pokreta Samoopredeljenje
Vrhovni sud je odlučivao po žalbi pokreta Samoopredeljenje

Vrhovni sud Kosova je odlučio da lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ne može da učestvuje na predstojećim parlamentarnim izborima 14. februara.

Sud je odlučivao o žalbi pokreta Samoopredeljenje, u vezi sa potvrđivanjem njihove liste kandidata na izborima. Žalba Samoopredeljenja je delimično usvojena, jer je odlučeno da u izbornu trku mogu da uđu Ljiburn Aljiu i Ljabinot Demi Murtezi.

Međutim, Kurti i još dvoje njegovih stranačkih kolega -Aljbuljena Hadžiu i Bajram Mavrići, po konačnoj odluci suda neće moći da učestvuju na predstojećim izborima.

Odluka Vrhovonog suda dolazi nakon što Centralna izborna komisija Kosova (CIK) nije potvrdila liste kandidata iz redova Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i NISMA-e jer te partije nisu u zakonskom roku zamenile kandidate koji imaju problema sa zakonom.

Potom je izborni panel za žalbe i predstavke doneo odluku da mogu da budu verifikovani kandidati koji u poslednje tri godine nisu osuđeni za neko krivično delo.

„Vrhovni sud Kosova je ocenio da bi rok od tri godine trebao da se računa od dana kada je izrečena pravosnažna krivična presuda za svakog kandidata posebno, do dana održavanja izbora, a to je u ovom slučaju 14. februara 2021, navodi se u odluci.

Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiu, Faton Topali i Donika Kadaj Bujupi su 3. januara 2018 godine osuđeni na uslovnu kaznu zbog bacanja suzavca u Skuopštini Kosova, a septembra iste godine Apelacioni sud je potvrdio te kazne i one su postale pravosnažne.

Vrhovni sud je delimično odbrio i žalbu Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, odnosno Šemsedinu Drešaju će biti potvrđena kandidatura.

Na osnovu iste odluke, Gani Drešaj, Rahim Ajeti i Šćipe Kastrati ne mogu da učestvuju na predstoječim izborima.

Ova odluka Vrhovnog suda je konačna i obavezujuća za sve strane.

Dilema o tome ko sve može da učestvuje na izborima usledila je nakon je Ustavni sud Kosova precizirao da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično delo u poslednje tri godine ne može da se kandiduje za poslanika na izborima niti da ima važeći mandat u Skupštini Kosova.

Tom odlukom je osporen legitimitet Vlade Avdulaha Hotija jer je za njen izbor glasao poslanik Etem Arifi koji je bio pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog malverzacija sa subvencijama.

XS
SM
MD
LG