Dostupni linkovi

WHO tim posjetio bolnicu u Wuhanu u kojoj su se liječili prvi slučajevi korona virusa


Tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije koje u kineskom Wunahu istražuje porijeklo korona virusa posjetio je bolnicu u ovom gradu koja je među prvima liječila zaražene pacijente.

“Izuzetno važna prva posjeta. U bolnici smo koja je liječila neke od prvih poznatih slučajeva COVID-19, sastajemo se sa stvarnim osobljem i doktorima koji su radili ovaj posao i imamo otvorenu raspravu o detaljima njihovog rada”, rekao je Peter Daszak, član WHO tima.

Tim je u četvrtak pušten iz dvosedmičnog karantina, a tokom posjete Kini planiraju posjetiti labaratorije, tržnice i bolnice u Wuhanu gdje je korona virus prvi put otkriven 2019. godine. Posjeta će trajati dvije sedmice.

Iako tačan plan posjete nije najavljen, iz WHO su ranije saopštili da planiraju posjetiti tržnicu morskih plodova koja se nalazila u centru ranog izbijanja virusa, kao i wuhanski Institut za virologiju. Jedna od hipoteza, koju Kina odbacuje, jeste da je pandemija izazvana curenjem virusa iz ove vladine labaratorije.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vansjskih poslova Zhao Lijian rekao je u petak da kineski i WHO stručnjaci rade zajedno kako bi otkrili porijeklo korona virusa, uz naglasak da ova misija nije istraga.

“Ovo je dio globalnog istraživanja a ne istrage”, rekao je Zhao.

Kina je ranije zagovarala teoriju da je virus postojao i prije no što je otkriven u Wuhanu, sa državnim medijima koji su navodili da je zabilježeno prisustvo virusa na uvezenim paketima smrznute hrane, dok naučni radovi navode da je virus bio prisutan u Evropi 2019.

Korona virus je prvi put zabilježen krajem decembra u kineskom gradu Wuhanu. Od tada proširio se na više od 100 miliona zaraženih širom svijeta, a preko dva miliona osoba preminulo je.

XS
SM
MD
LG