Dostupni linkovi

U svetu više od dva miliona umrlih od Covida-19


Bolnica u Čikagu
Bolnica u Čikagu

Od početka pandemije korona virusa od posledica zaraze u svetu je umrlo više od dva miliona ljudi, tačnije 2.002.841, navodi statistički portal "Vorldometar" (Worldmeter). Registrovano je 93.554.410 zaraženih.

U mnogim zemljama u svetu počela je vakcinacija protiv korona virusa.

U bogatim zemljama, kao što su SAD, Velika Britanija, Izrael, Kanada i Nemačka, već je vakcinisano nekoliko desetina miliona ljudi.


Međutim u siromašnijim zemljama imunizacija ide znatno sporije.

Stručnjaci navode da pojedine države čeka još godinu dana borbe sa epidemijom.

Sa 390.000 umrlih od Covida-19 SAD su zemlja sa najviše smrtnih slučajeva u svetu.

Francuska: 636 umrlih u petak od korone


U Francuskoj je u poslednja 24 časa registrovano 636 smrtnih slučajeva povezanih sa Covidom 19, čime je ukupan broj preminulih od posledica zaraženosti virusom korona u toj zemlji dostigao 69.949, navodi se u izveštaju koje je objavilo francusko Ministarstvo zdravlja.

Prema podacima Ministarstva, u bolnicama je preminulo 280 pacijenata, a 356 u staračkim domovima.

Rojters podseća da je francuski Državni institut za statistiku objavio da je ukupna stopa smrtnosti u 2020. godini usled pandemije bila devet odsto viša u odnosu na 2019. godinu.

Tokom proteklih 12 meseci u Francuskoj je iz različitih razloga preminulo 667.400 ljudi, što je više za 53.900 u odnosu na godinu dana ranije.

U poslednja 24 časa na testu je bila pozitivna 21.271 osoba, ukupno 2.872.941 od početka pandemije.



Španija: Rekordan broj zaraženih u jednom danu



Broj potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona uvećan je za 40.197 u poslednja 24 časa, što je najveći dnevni porast broja zaraženih od početka epidemije, objavilo je špansko Ministarstvo zdravlja.

Preminuo je 235 ljudi.

Ukupno 2.252.164 ljudi bilo je pozitivno na testu za virus korona od početka epidemije u Španiji, dok je registrovano 53.314 smrtnih slučajeva.

Velika Britanija od ponedeljka traži negativan test na korona virus

Velika Britanija će od ponedeljka od svih koji ulaze u tu državu tražiti negativan test na korona virus kako bi sprečili pojavu novih sojeva virusa, rekao je premijer Boris Džonson.

On je dodao da će nove mere biti na snazi bar do 15. februara, prenosi BBC.

Džonson je istakao je na konferenciji za novinare da su nove mere od "vitalnog značaja" za zaštitu stanovništva.

"Upravo zbog toga što imamo nadu u vakcinu i rizik od pojave novih vrsta virusa iz inostranstva, moramo preduzeti dodatne korake kako bismo sprečili da uđu u zemlju", rekao je britanski premijer.

Vlada je ranije zabranila putovanja iz Južne Amerike i Portugala da osigura da novi soj korona virusa pronađen u Brazilu ne poremeti program vakcinacija u zemlji.

U Velikoj Britaniji od posledica kovida 19 umrlo je još 1.280 osoba, ukupno 87.291.

Zabeleženo je još 55.761 novozaraženih.

SZO: Možda nećemo nikada naći nultog incidenta



Svet možda nikada neće pronaći nultog pacijenta tokom istraživanja o poreklu virusa korona, izjavila je zvaničnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za upravljanje pandemijom Covid 19 Marija fon Kerkov.

Tim koji istražuje poreklo virusa korona održaće virtuelne sastanke sa kineskim stručnjacima iz Vuhana, grada u Kini u kojem se pre više od godinu dana pojavio novi virus.

XS
SM
MD
LG