Dostupni linkovi

Njemačka predviđa nestašicu vakcina do aprila


Vakcinacija u Berlinu, decembar, 2020.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn predviđa da će nestašica vakcina protiv korona virusa potrajati do aprila, piše BBC.

"Mi polazimo od toga da će nestašica vakcina potrajati još najmanje deset teških sedmica", rekao je Spahn.

On je preporučio održavanje sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada s predstavnicima proizvođača vakcina kako bi se dogovorili o daljim koracima u procesu vakcinacije u Njemačkoj.

Trenutno postoje problemi s isporukom Pfizer-BioNTech vakcine, ali i vakcine kompanije AstraZeneca.

Ministar Spahn je kritikovan jer se vakcinacija u Njemačkoj ne provodi željenom brzinom.

Trenutne mjere u Nemačkoj, sa strogim zatvaranjem koje je drugo od početka pandemije, produženo je do 14. februara. Broj zaraženih pada ali zvaničnici su zabrinuti zbog mogućeg uticaja novih sojeva korona virusa koji je prvi registrovan u Velikoj Britaniji.

Do 25. januara, oko mesec dana od početka vakcinacije, u Njemačkoj je oko 1,67 miliona ljudi dobilo prvu dozu vakcine, a više od 318.000 drugu dozu.

Početkom ove sedmice, ministar Spahn je podržao prijedlog Evropske unije (EU) o kreiranju registra izvoza vakcina kako bi se nadziralo gdje se šalju doze.

Takođe je rekao da je pad broja slučajeva u Njemačkoj ohrabrujući i sugerisao da bi se škole mogle ponovo otvoriti kada se trenutna blokada završi 14. februara.

U međuvremenu, zemlja sprema zabranu putovanja iz Velike Britanije, Brazila i Južne Afrike zbog novih varijanti korona virusa. "Koordinišemo se s ciljem zaustavljanja putnika iz područja u kojima su registrovane mutacije", rekao je ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Seehofer.

XS
SM
MD
LG