Dostupni linkovi

Ivaylo Petev u naredne dvije godine selektor fudbalske selekcije BiH


Protest grupe navijača protiv rukovodstva Fudbalskog saveza BiH i novog selektora

Bugarski trener Ivaylo Petev (45) predstavljen je danas u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine (BiH) kao novi selektor reprezentacije. Petev je potpisao ugovor na dvije godine s opcijom produženja na još dvije.

Peteva je za novog selektora fudbalske reprezentacije BiH izabrao Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH na sjednici održanoj u četvrtak 21. Januara.

Na svojoj prvoj konferenciji za medije na novom poslu Petev je istakao kako zna da ima onih koji su protiv njega na mjestu selektora, ali da vjeruje u sebe da će napraviti dobar rezultat.

"Imam svoje 'ja' i znam kolika mi je odgovornost. BiH ima veoma kvalitetne igrače i siguran sam da ćemo imati rezultate. Atmosfera je najbitnija, grupa je nezgodna, ali mi ćemo dati sve od sebe da napravimo što bolji rezultat", poručio je Petev.

Prilikom predstavljanja Peteva veća grupa navijača fudbalske reprezentacije BiH popularnih ˝BH Fanaticosa˝, okupili su se ispred zgrade Fudbalskog saveza BiH u znak protesta protiv čelnika fudbalskog saveza i njihovog izbora novog selektora.

˝BH Fanaticosi˝ su nosili transparente sa natpisima "Dosta je!" i "Nas ne možete kupiti!".Protest je protekao mirno I završen je nakon dvadesetak minuta.

Petev je istakao kako nije vidio grupu navijača koji su došli pred zgradu saveza.

˝Da je bilo 10.000 ljudi ispred zgrade na protestima, zamislio bih se. Nisam ih vidio i ne znam koliko ih je bilo, ali ja znam šta radim. Pustite me da radim i ocijenite me prema rezultatima.˝, poručio je Petev

Petev će voditi reprezentaciju BiH na predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine koje će se igrati u Kataru. Reprezentacija BiH kvalifikacije započinje u grupi ˝D˝ gostovanjem kod selekcije Finske, 24. marta, a sedam dana kasnije u BiH dolaze svjetski prvaci Francuzi. U Grupi se još nalaze selekcije Ukrajine i Kazakstana.

Ivaylo Petev rođen 1975. godine u Bugarskoj. Od 2014. do 2016. godine bio je selektor fudbalske reprezentacije Bugarske. Od 2010. godine, kada je prestao igrati fudbal, trenirao je nekoliko klubova, među kojima su Ludogorets, Dinamo iz Zagreda, Omoniju, AEL Limassol, Al Qadisiyah, Jagielloniju.

Imenovanjem Peteva stavljena je tačka na višemjesečna prepucavanja i nesuglasice unutar Fudbalskog saveza BiH, koja su nastala oko izbora novog selektora.

Od kada je prethodnom selektoru Dušanu Bajeviću ugovor istekao u novembru 2020. godine formirana je Komisiju za izbor selektora, koja je potom formirala Stručnu komisiju koju su činili nekadašnji reprezentativci BiH, fudbaleri Zvjezdan Misimović i Emir Spahić.

Oni su 22. decembra, nakon što su obavili razgovore sa nekoliko kandidata, predali izvještaje Komisiji za izbor selektora. Misimovićev favorit je bio Petev, dok se Spahić odlučio za nekadašnjeg kapitena fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergeja Barbareza.

Fudbalski savez BiH sastavljen je od dva entitetska saveza, Nogometnog saveza Federacije BiH i Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine 25. augusta 2020. godine objavio je na službenoj stranici novi, izmijenjeni Statut.

Najupečatljivija promjena odnosi se na podjelu nogometnih saveza u Federaciji BiH na kantonalne i "županijske". Nogometni savez Federacije BiH okuplja deset kantonalnih saveza.

XS
SM
MD
LG