Dostupni linkovi

Petev novi selektor nogometne reprezentacije BiH


Ivaylo Petev
Ivaylo Petev

Bugarski trener Ivaylo Petev (45) je novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Izabrao ga je Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH na današnjoj sjednici (četvrtak 21. januara).

Sa Petevim su razgovor obavili bivši reprezentativci BiH – Zvjezdan Misimović i Emir Spahić, a potom su članovi posebne komisije koju čine Elvedin Begić – predsjednik Nogometnog saveza (NS) BiH, Milorad Sofernić i Ivan Beus – prvi i drugi potpredsjednik NS BiH, Irfan Durić – predsjednik NS Federacije BiH, Vico Zeljković – predsjednik FS RS, članovima Izvršnog odbora NS BiH odlučili predložiti bugarskog trenera za novog selektora Zmajeva.

Sjednici Nogometnog saveza nije prisustvovao predsjednik Elvedin Begić, koji je propustio nekoliko posljednjih sjednica.

Ovo je treći put uzastopno da se Begić nije pojavio na sjednici, čime je propustio priliku da prisustvuje konačnom imenovanju selektora.

Prema Statutu NSBiH, odnosno članu 38. za glasanje u drugom krugu potrebna je natpolovična većina odnosno 50 posto, plus jedan glas iz ostalih "komponenti".

Međutim, kako u statutu piše pravovaljane odluke se donose ako je za njih glasala apsolutna većina (tj.50%+1) prisutnih članova, sa najmanje jednim glasom predstavnika iz FSRS i dva glasa predstavnika iz NSBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog saveza i jedan predstavnik iz Županijskog saveza).

Osim Begića sjednici nije prisustvovao ni Ranko Vučković iz Prijedora, koji je odgodio svoj dolazak nakon što je poslao informaciju da se nalazi u izolaciji (nije potvrđeno da li on ima bolest COVID-19 ili neko od članova njegove porodice).

Bh. reprezentacija će kvalifikacije otvoriti gostovanjem u Finskoj 24. marta, a sedam dana kasnije u BiH dolaze svjetski prvaci Francuzi.

Nogometni savez BiH sastavljen je od dva entitetska saveza, Nogometnog saveza Federacije BiH i Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine 25. augusta 2020. godine objavio je na službenoj stranici novi, izmijenjeni Statut.

Najupečatljivija promjena odnosi se na podjelu nogometnih saveza u Federaciji BiH na kantonalne i "županijske". Nogometni savez Federacije BiH okuplja deset kantonalnih saveza.

XS
SM
MD
LG