Dostupni linkovi

Vučić: Problem sa isporukom vakcina, uskoro manje količine Sputnjik V cepiva


Pre maja i juna trebalo da stignu značajne količine novih vakcina iz Kine: Aleksandar Vučić
Pre maja i juna trebalo da stignu značajne količine novih vakcina iz Kine: Aleksandar Vučić

Srbija je naručila šest i po miliona vakcina protiv korona virusa, ali je problem što tih vakcina nema, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak, 26. januara.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), Vučić je rekao da su do utorka uveče u Srbiji vakcinisane 319.504 osobe, te konstatovao da je to odličan rezultat, "ali je problem što vakcina nema".

Prema njegovim rečima, u svetu vlada "pravi rat" zbog vakcina.

"Džabe je što smo mi platili i ugovorili, niko ne poštuje više nikakve ugovore", rekao je Vučić.

On dodaje da su vakcine kineskog proizvođača Sinofarm, koje su stigle u Srbiju, dopremljene "zahvaljujući prijateljstvu sa Kinom".

Rekao je i da očekuje manje količine, "ali značajnije od dosadašnjih", ruske vakcine Sputnjik V.

"Očekujem da u narednih šest dana dobijemo 50.000 doza. Govorim o onome što ćemo da dobijemo, a ne o onome što imamo potpisano", rekao je Vučić.

Čekajući red za vakcinaciju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

On je dodao da bi u Srbiju pre maja i juna trebalo da stignu "značajne količine novih vakcina iz Kine, a možda već neko bude iznenađen i u februaru".

"Mi smo dobili 11.700 Fajzerovih vakcina pre dva dana. Juče (25. januar) je stiglo još 10.000 vakcina. Niti mogu niti hoću da kažem odakle, jer bih doveo te ljude u tešku situaciju, ali svaki komad nam je važan", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, iz COVAX sistema Srbija nije dobila nijednu vakcinu do sada.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je 26. januara za Radio Slobodna Evropa (RSE) da u Srbiju tokom februara stižu nove količine vakcina protiv korona virusa i da će ih biti dovoljno za sve.

Masovna vakcinacija u Srbiji počela je 19. januara. Osim vakcina proizvođača Fajzer/Biontek, odobrene su i vakcine Sputnjik V i Sinofarm, koje nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije i Evropske unije.

Punoletnim građanima 60 evra, za penzionere 110 evra

Srbija će u sklopu ekonomskih mera za povećanje potrošnje ove godine zainteresovanim punoletnim građanima dati novčanu pomoć od 60 evra, rekao je Vučić.

"Mi ćemo građanima dati 30 evra u maju, 30 evra u novembru, a penzionerima još 50 evra. Tako da će penzioneri dobiti 110 evra mimo penzija", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ova mera je deo ekonomskog paketa za pomoć privredi zbog pandemije korona virusa, u vrednosti od oko dve i po milijarde evra.

U okviru tog paketa, kaže Vučić, planirana je direktna podrška privatnom sektoru izdvajanjem tri puta po 50 posto minimalne zarade za preduzetnike, mala i srednja preduzeća od 1. aprila.

Planirana je i podrška prevoznicima putnika u drumskom saobraćaju koji bi u narednih šest meseci trebalo da dobiju 600 evra po autobusu.

U okviru mera za očuvanje likvidnosti privatnog sektora, planira se da se sa još 500 miliona evra proširi postojeća garantna šema;

"Ona je bila vrlo striktna za dobra, uspešna preduzeća koja su s lakoćom pronalazila kolaterale. Sada ćemo da napravimo novu garantnu šemu sa još 500 miliona evra za firme i preduzeća, gde ćemo da budemo popustljiviji i gde će država da preuzme veći rizik", rekao je Vučić.

Srbija je 2020. godine zainteresovanim punoletnim građanima isplaćivala po 100 evra pomoći u sklopu ekonomskih mera za povećanje potrošnje tokom pandemije korona virusa, što je kritikovao Fiskalni savet, jer, prema oceni tog nezavisnog tela, ne utiče na ubrzanje domaće privrede i nije usmerena ka objektivno materijalno ugroženim građanima kojima je potrebna pomoć.

Osim toga, mere su se odnosile na direktnu pomoć zaposlenima, prevashodno u privatnom sektoru, na poreske olakšice i podršku likvidnosti privredi.

Ukupna vrednost pomoći je tada 5,1 milijarda evra ili oko 11 odsto prošlogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije.

XS
SM
MD
LG