Dostupni linkovi

Zaštitna oprema od EU za zdravstvene radnike u Bihaću


Paketi sa vrijednom zaštitnom opremom za potrebe Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, Bihać (26. januar)
Paketi sa vrijednom zaštitnom opremom za potrebe Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, Bihać (26. januar)

Evropska unija (EU) uručila je 38.877 KM (19.400 eura) vrijednu zaštitnu opremu Zavodu za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, saopšteno je iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini (BiH).

Riječ je o hirurškim maskama, FFP2 zaštitnim maskama i zaštitnim ogrtačima za zdravstvene radnike Unsko-sanskog kantona, u okviru podrške EU institucijama u BiH u odgovoru na pandemiju COVID-a 19.

Šef ureda Banja Luka pri Delegaciji EU u BiH Stefano Donati kazao je prilikom dodjele opreme da je u posljednjih mjeseci medicinskim ustanovama Unsko-sanskog kantona isporučena oprema u vrijednosti od oko 445.000 eura.

"Ovo je još jedan konkretan primjer podrške EU građanima Unsko-sanskog kantona. Zaštita zdravlja i sigurnost građana je naš prioritet", rekao je Donati.

Kako bi se osigurao bezbjedan rad medicinskih i radnika u hitnim službama, do kraja januara 2021. će u okviru podrške EU biti isporučeno ukupno 1.100.000 hirurških maski, 110.000 N95/FFP2 zaštitnih maski i 50.000 zaštitnih ogrtača institucijama u Banjoj Luci, Bihaću, Brčko distriktu, Goraždu, Livnu, Mostaru, Orašju, Travniku, Tuzli i Zenici.

Oprema je nabavljena kroz projekat podrške odgovoru na pandemiju korona virusa koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), za koji je EU osigurala ukupno sedam miliona eura.

XS
SM
MD
LG