Dostupni linkovi

Ruski sud razmatra žalbu na pritvor Navaljnog, pozivi na nove proteste


Ruska policija razgovara sa Aleksejem Navaljnim i njegovom suprugom Julijom (desno) prije nego što ga je privela, aerodrom Šeremetjevo u Moskvi, (17. januar)
Ruska policija razgovara sa Aleksejem Navaljnim i njegovom suprugom Julijom (desno) prije nego što ga je privela, aerodrom Šeremetjevo u Moskvi, (17. januar)

Ruski sud će 28. januara saslušati žalbu na pritvor Alekseja Navaljnog dok Kremlj i dalje drži čvrst stav uoči poziva na nove proteste ovog vikenda (30. i 31. januar).

"Juče su se zupčanici pravde počeli vrtjeti, počeli su se sastavljati dokumenti, a danas su advokati obaviješteni da je žalba na hapšenje zakazana za 28. januar - prekosutra. Odjednom", objavio je na Twitteru 26. januara najviši pomoćnik Navaljnog, Leonid Volkov.

U objavi je priložio sliku obavještenja.

Aleksej Navaljni je uhapšen 17. januara 2021. po povratku u Rusiju iz Njemačke u kojoj se u avgustu 2020. oporavljao od trovanja ruskim nervnim agensom novičokom optuživši ruskog predsjednika Vladimira Putina da je to naredio.

Sud mu je kasnije produžio pritvor za 30 dana kako bi omogućio drugom sudu da početkom februara odluči hoće li pretvoriti u stvarno zatvorsko vrijeme uslovnu kaznu od 3,5 godine koju je Navaljni odslužio u slučaju pronevjere za koji se smatra da je izmišljen i politički motivisan.

Uslovna kazna okončana je 30. decembra 2020, ali čini se da službenici krivičnih zavoda tvrde da su uslovi kazne prekršeni kada je Navaljni iz zemlje hitno prebačen u Njemačku uslijed napada agensom novičokom.

Uprkos nasilnom zatiranju nesankcionisanih skupova 23. i 24. januara protiv zatvaranja Navaljnog i duboko ukorijenjene vladine korupcije, saveznici vodećeg ruskog opozicionara i kritičara Kremlja i dalje su prkosni, a Volkov je na Twitteru pozvao na nove proteste širom Rusije 31. januara, piše Engleska stranica Radija Slobodna Evropa (RSE).

Grupe za ljudska prava pridružile su se Evropskoj uniji, Sjedinjenim Državama i drugim zemljama u pozivu na oslobađanje Navaljnija i oštro osuđujući gušenje uglavnom mirnih protesta 23. januara tokom kojih je više hiljada ljudi privedeno.

Reporteri bez granica (RSF) su 26. januara pozvali EU da nametne dodatne sankcije ruskim zvaničnicima nakon što je više od 50 novinara "proizvoljno zadržano" tokom protesta.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 26. januara da ne može biti "nikakvog dijaloga" s onima koji su se pridružili "ilegalnim" protestima - najvećim ruskim antivladinim demonstracijama u posljednjih nekoliko godina - i "sudjelovali u neredima".

U međuvremenu, istaknuti saveznik ruskog predsjednika Putina optužio je Zapad da koristi Navaljnija (44) za pokušaj "destabilizacije" Rusije i kaže da pritvoreni neprijatelj Kremlja mora odgovarati za navodno kršenje zakona.

XS
SM
MD
LG