Dostupni linkovi

Zastupnički dom Parlamenta FBiH podržao promjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici


Nasilje u porodici (ilustrativna fotografija)
Nasilje u porodici (ilustrativna fotografija)

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) su na online sjednici 26. januara podržali Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Glavna izmjena Zakona odnosi se na uvođenje instituta "osobe od povjerenja" u cilju zaštite žrtava nasilja.

"Uvođenjem tog instituta omogućilo bi se donošenje konkretnih mjera kojima bi se ojačao položaj žrtve nasilja u porodici osiguravanjem da su njena prava i interesi dosljedno i adekvatno predstavljeni i uzeti u obzir u svim fazama i kroz sve institucionalne i vaninstitucionalne mehanizme zaštite", rečeno je u obrazloženju.

Osnovni razlog za dopunu Zakona je unapređenje normativnog okvira kojim je uređen postupak zaštite žrtve porodičnog nasilja.

Učvršćivanje položaja žrtve nasilja podrazumijeva predviđanje konkretnih i efikasnih mjera zaštite kojima će se osigurati da su njihova prava i interesi propisno predstavljeni u okviru sudskih postupaka, navela je Federalna vlada.

Uz predloženi zakon, na prijedlog parlamentarne Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, izglasan je i zaključak da Federalno ministarstvo pravde pripremi već za narednu sjednicu Doma izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH o zaštiti žena i djece od nasilja, u skladu s odgovarajućim konvencijama.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je 27. aprila pozvala vlade na svim nivoima vlasti u BiH da preduzmu sigurnosne mjere na zaštiti žena i djece.

Rezultati OSCE-ovog istraživanja "Dobrobit i sigurnost žena u BiH" su pokazali da je skoro polovina žena preživjela neki oblik zlostavljanja, uključujući nasilje od strane intimnog partnera u dobi od 15 godina ili kasnije.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine krajem decembra dodijelilo je grant sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 KM (50.000 eura) za osam nevladinih organizacija koje vode sigurne kuće u BiH.

XS
SM
MD
LG