Dostupni linkovi

OSCE u BiH: Žene i djeca trebaju veću zaštitu zbog nasilja u porodici


Ilustracija
Ilustracija

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak, 27. aprila je pozvala vlade na svim nivoima vlasti u BiH da preduzmu sigurnosne mjere na zaštiti žena i djece.

Rezultati OSCE-ovog istraživanja “Dobrobit i sigurnost žena u BiH“ su pokazali da je skoro polovina žena preživjela neki oblik zlostavljanja, uključujući nasilje od strane intimnog partnera u dobi od 15 godina ili kasnije.

Kako se navodi u saopštenju, Misija OSCE-a u BiH prati situaciju u vezi sa nasiljem u porodici i započeli su sa prikupljanjem podataka o tome kako odgovori na pandemiju COVID -19 utiču na rodnu ravnopravnost, uključujući rodno zasnovano nasilje.

Ograničeno kretanje i samoizolacija povećavaju rizik od ove vrste nasilja dok su žene i djeca najpodložniji zlostavljanju te im je potrebna povećana zaštita.

„Stoga apelujemo na sve nadležne institucije da odgovore brzo i efikasno na svaki slučaj nasilja u porodici, pridržavajući se vladavine prava“.

U saopštenju se takođe ističe da postoje različiti načini za smanjenje rizika od nasilja nad ženama.

„Neki od njih bi uključivali informativne kampanje kojima se obavještava javnost da sigurne kuće za žene ostaju otvorene tokom ograničenog kretanja zbog korona virusa, omogućavanje žrtvama nasilja u porodici da podnesu pritužbu. Otvaranje novih kanala kojima žene mogu da prijave nasilje bi takođe pomoglo da se smanji rizik“, navodi se u objavi za medije iz Misije OSCE u BiH.

Kathleen Kavalec, šefica Misije je povodom rezultata istraživanja izjavila:
„Pravo žena i djece da u svakom trenutku žive životom oslobođenim od nasilja je od ključne važnosti. To se naročito zahtijeva u vremenu kada se porodice nalaze u samoizolaciji,“ rekla je Kavalec i dodala da je potrebno brzo djelovati na rješavanju njihovih potreba i preduzeti mjere da bi im se pružila adekvatna zaštita.

Kavalec je također pozvala nadležne vlasti da se pozabave ovim problemom i
prepoznaju da nasilje utiče na one koji su teško pogođeni uvedenim mjerama, poput starih osoba i djece.

„Oni trebaju imati mogućnost da zatraže pomoć, treba ih ohrabriti da to urade,“
poručila je šefica Miisje OSCE u BiH, Kathleen Kavalec.

XS
SM
MD
LG