Dostupni linkovi

Policijski sat ostaje uprkos neredima u gradovima Holandije


Policija na ulicama Geleena, Holandija (25. januar)
Policija na ulicama Geleena, Holandija (25. januar)

Holandska vlada kaže da neće ukinuti policijski sat nakon treće noći nasilnih protesta protiv strožih mjera uvedenih zbog korona virusa širom Holandije.

Pljačkane su prodavnice u Roterdamu i drugim gradovima, a ministar finansija Wopke Hoekstra je rekao: "To rade ološi".

Privedeno je više od 180 osoba.

Holandski šef policije rekao je da nemiri više "nemaju nikakve veze sa osnovnim pravom na demonstracije".

Kriminalno nasilje mora prestati, poručio je premijer Mark Rutte.

Vlasnici trgovina u Rotterdamu, Den Boschu i drugim gradovima su 26. januara čistili svoje prodavnice poslije nemira dan ranije.

Gradonačelnik Rotterdama Ahmed Aboutaleb poslao je poruku "bestidnim lopovima" koji su napravili štetu: "Osjećate li se dobro što ste pomogli da se vaš grad uništi? Da se probudite s punom torbom ukradenih stvari pored sebe?"

Zašto je uveden policijski sat?

Policijski sat, prvi od Drugog svjetskog rata, uveden je nakon što je Nacionalni institut za zdravstvo upozorio da je na pomolu novi talas zaraze zbog "britanskog soja" COVID-a 19, iako je broj zaraženih u ovoj zemlji u padu sedmicama.

U Holandiji je do danas (26. januara) zabilježeno 952.950 zaraženih korona virusom i 13.579 umrlih od posljedica zaraze COVID-om 19.

Škole kao i prodavnice koje nisu esencijalne su zatvorene u Holandiji od sredine decembra 2020., a dva mjeseca prije toga zatvoreni su kafići i restorani.

Dvadeset trećeg i 24. januara uhapšeno je stotine osoba zbog incidenata koji su započeli u 23. januara i trajali do 24. januara. Demonstranti su bacali kamenje, u jednom slučaju i noževe na policiju, te su zapalili i stanicu za testiranje na COVID-19.

Policija je saopštila da su izdali više od 5.700 novčanih kazni zbog kršenja policijskog sata koji traje od 21:00 do 4:30 ujutro.

XS
SM
MD
LG