Dostupni linkovi

Premijer Italije daje ostavku u utorak


Italijanski premijer Giuseppe Conte podnijet će u utorak ostavku na mjestu šef države, saopšteno je iz njegovog ureda nakon što se jutros sastao sa svojim ministrima kako bi im saopštio ovu odluku.

Conte koji se na ovoj funkciji nalazi od juna 2018. godine nada se da će mu predsjednik Sergio Mattarella dati mandat da formira novu vladu sa širokom podrškom parlamenta, rekli su vladini izvori za Reuters.

On je prošle sedmice izgubio većinu u gornjem domu Senata kada je centristička stranka na čelu sa bivšim premijerom Matteom Renzijem napustila koaliciju zbog svađe oko vladinog rješavanja krize zbog korona virusa i ekonomske recesije.

Kako piše Reuters, od Drugog svjetskog rata Italija je imala 66 vlada i administracije se često raspadaju i zatim ponovo sastavljaju u pregovorima iza kulisa koji otvaraju put ka rekonstrukcijama.

Međutim, nakon što premijer podnese ostavku, ne postoji garancija da se može stvoriti nova koalicija i uvijek posto rizik da bi vanredni izbori mogli biti jedino rješenje.

XS
SM
MD
LG