Dostupni linkovi

Italijanska koaliciona vlada pred raspadom


Italijanski premijer Đuzepe Konte

Koalicija koja čini italijansku vladu raspala se kada je koalicioni partner premijera Đuzepea Kontea Mateo Renci povukao svoje ministre, uvodeći državu u političku krizu usred pandemije koronavirusa.

Bivši premijer Mateo Renci nedeljama je kritikovao Konteove planove za korišćenje sredstava Evropske unije za oporavak od pandemije.

On je novinarima rekao da „mu je dosta“ Konteove vladavine dekretima, umesto da se obraća Parlamentu.

„‘Italija Viva’ nije izazvala ovu političku krizu. Nećemo nikome dati da ima puna ovlašćenja“, rekao je Renci novinarima.

Tenzije između njih dvojice rastu već nedeljama zbog različitih pristupa u suočavanju sa pandemijom korona virusa koja je odnela više od 80.000 života u Italiji i izazvala duboku ekonomsku recesiju, prenosi AFP.

Oni su se sukobili oko planova kako da se potroši više od 200 milijardi evra iz fondova EU fondove za oporavak, za koje je Renci upozorio da postoji rizik da budu necelishodno potrošeni.

Ali, kritičari su ga optužili da je jednostavno tražio više moći za svoju stranku koja prema istraživanjima javnog mnjenja uživa podršku samo tri odsto birača, upozoravajući da sada nije trenutak za napuštanje koalicije.

„Svakako, zemlja definitivno ne bi shvatila krizu ... ljudi traže da nastavimo, u tako složenoj, teškoj situaciji“, upozorio je ranije Konte.

Ministar zdravlja Roberto Speranca dodao je: "Zaista bi bila neoprostiva greška da budemo okupirani drugim pitanjima ili usporeni blizu cilja."

Renci je kritikovan da je neodgovoran jer izaziva krizu vlade dok se ona bori da zaustavi širenje virusa, vakciniše Italijane i sprečava dalje propadanje ekonomije.

Renci tvrdi da on samo radi ono što je najbolje za zemlju, a ne traži vlast za sebe.

Na konferenciji za novinare u sredu u Rimu, odbacio je pozive da ćuti zbog pandemije, rekavši: „Demokratija ili uvek postoji ili je nema“. Ali, istakao da će i dalje podržavati vladu u pružanju pomoći preduzećima i merama za zaustavljanje širenja Covid-19. Dodao je da je na potezu Konte.

"Spremni smo za sve vrste diskusija." Konte je ranije u sredu posetio predsednika Serđa Matarelu, krajnjeg arbitra italijanske političke krize, kako bi pronašao izlaz iz političke krize.

Potom je pozvao Rencija da preispita odluku, predlažući da se koalicija pregrupiše pod novim političkim paktom koji će ih odvesti na sledeće izbore zakazane 2023. godine.

Dve glavne koalicione stranke, populistički Pokret pet zvezdica (M5S) i Demokratska stranka levog centra (PD), i dalje podržavaju Kontea i osudile su Rencijev potez.

I oni i Italia Viva imaju razlog da izbegnu vanredne izbore, jer ankete ukazuju na njihov poraz. Istovremeno, opozicija desnog centra pozdravila je krizu u vladajućoj koalicji, a lider krajnje desničarke Lige Mateo Salvini je rekao: "Što pre odu, to bolje."

Postoje dva načina da se izbegnu vanredni izbori. Konte bi mogao da traži glasanje o poverenju u parlamentu, u nadi da će obezbediti dovoljnu podršku opozicionih poslanika da popuni Rencijevo mesto.

Osamnaest senatora Italia Vive drži ravnotežu u Senatu, iako je Konteova većina solidna u donjem domu. Alternativno, premijer bi mogao podneti ostavku i zatražiti brzo imenovanje od Matarele na čelu rekonstruisanog kabineta koji bi Renciju dao veću ulogu – iako je ovo skopčano sa rizikom da Renzi pokuša da zameni Kontea.

„Sve opcije su otvorene“, rekao je Lorenco Kasteljani, politički stručnjak sa rimskog Univerziteta Luis. On je kazao AFP-u da će iste stranke verovatno ostati na vlasti.

Lorenco Pregliasco sa Univerziteta u Bolonji je dodao: „Renci je otvorio krizu povlačenjem svojih ministara, ali je ostavio vrata otvorena. "Ne možemo isključiti ‘krpljenje’ (koalicije), koliko god to nadrealno bilo."

Poslednja opcija, izbori, smatra se malo verovatnom, s obzirom na dubinu krize zbog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG