Dostupni linkovi

EU želi zabraniti evropskim kompanijama izvoz vakcina protiv COVID-19 bez ranije najave


Evropska komesarka za zdravlje Stella Kyriakides je najavila da će se zabraniti izvoz vakcina protiv COVID-19 bez ranije najave.

Ovaj poduhvat evropskih institucija je posledica prošlonedeljne najave kompanije AstraZeneca da neće biti u stanju da snabdeva zemlje članice Evropske unije sa ranije dogovoreni brojem doza vakcina.

Vakcine AstraZeneca bi trebale dobiti odobrenje Evropske agencije za lekove u toku ove nedelje. To bi trebala biti treća vakcina koja ima ovlašćenje za korišćenje na territoriji EU.

U ponedeljak, 25. janaura predstavnici zajedničkog odbora EU su sa predstavnicima kompanije AstraZeneca obavili razgovor, koji prema navodima evropske komesarke Kyriakides nisu proizveli rezultate, jer “EU nije zadovoljna odgovorima koje je AstraZeneca dala na pitanja zašto će kasniti dostava vakcina”.

“Iznenađujuća je bila vest da će u sledećim sedmicama dostaviti znatno manju količinu od dogovorenog. To je bilo nenajavljeno i iznenađujuće. EU je financirala razvoj vakcina i proizvodnju, i želimo zauzvrat imati od toga koristi. EU želi znati tačno koliko je doza proizvedeno - u kojoj fabrici i gde su one otišle”, izjavila je Kyrakides na vanrednom obraćanju novinarima.

Ona je poručila da će zahtevati dostavu dogovorenih doza što pre, te najavila dodatne mere nadzora prodaje vakcina, čiji razvoj je finansirala EU i koje će se proizvoditi na territoriji EU.

“Ubuduće će sve kompanije koje na teritoriji EU proizvode vakcine morati unapred najaviti kada budu želele izvoziti ove vakcine van EU”, upozorila je evropska komesarka za zdravlje naglasivši da se ovim novim mehanizmom neće obavezati isporuka vakcina u humanitarne svrhe.

Evrpska unija je finansirala preko dvije milijare eura za razvoj vakcine protiv COVID-19.

Na evropskoj teritoriji za sada se koriste vakcine proizvođača Pfizer/BionTech kao i Moderne.

XS
SM
MD
LG