Dostupni linkovi

Iz Britanije u Crnu Goru samo uz PCR test, ne zna se kad će vakcine


Crnogorski državljani i stranci koji u Crnu Goru ulaze iz Ujedinjenog Kraljevstva moraće imati negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, saopštio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić na konferenciji za medije, obrazlažući to pojavom novog soja korona virusa.

Ostale epidemiološke mjere koje su već na snazi važiće i dalje do 10. februara.

Na novinarsko pitanje zašto se nova mjera uvodi samo za građane koji dolaze iz Britanije, kada je novi soj korona virusa potvrđen i u zemljama regiona, direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igora Galića je kazao da je razlog to što je u Velikoj Britaniji evidentiran najveći broj slučajeva mutiranog virusa sa lokalnom transmisijom, dok su u ostalim zemljama, kako je kazao, ti slučajevi uglavnom importovani i bez lokalne transmisije.

Galić je kazao i da su nabavljeni testovi za novi soj korona virusa, te da će se nakon prikupljanja dovoljnog broja uzoraka oni slati u laboratirije u Berlinu.

Bajić nije mogao da precizira kada će u Crnu Goru stići prve vakcine za korona virus jer su, kao je kazao, pregovori sa prozvođačima i dalje u toku.

“Još nije preciziran datum kada će vakcine stići jer to zavisi prvenstveno od proizvođača”, kazao je Bajić.

Institut za javno zdravlje saopštio je, da je u posljednja 24 sata u Crnoj Gori potvrđeno 381 zaraženih korona virusom, dok su preminule dvije osoba povezane sa COVID-19. Uz 584 oporavljenih pacijenata, u Crnoj Gori trenutno ima 7.781 aktivno oboljelih od COVID-19.

Od početka epidemije, registrovano je ukupno 58.697 slučajeva infekcije, a preminulo je 770 osoba.

Povodom ranije donatorske ponude vlasnika Adriatic Propertisa koji je ponudio da nabavi 10 hiljada vakcina za borbu protiv COVID-19, Bajić je kazao da “za sada za to nema potrebe”, jer se pregovara direktno sa proizvođačima.

Dodao je da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Evropska unija (EU) preporučuju da se koriste već postojeći kanali preko COVAX-a (zajedničke međunarodne inicjative za nabavku) i direktnih pregovora sa proizvođačima.

“Prošle nedjelje je potpisan ugovor COVAX-a i proizvođača vakcina Fajzer, kojim će Crnoj Gori pripasti oko 5.850 vakcina preko tog mehanizma, a sa drugim proizvođačima smo dogovorili sasvim dovoljan broj vakcina da pokrijemo i prioritetne grupe i predviđeni broj stanovnika, tako da nema potrebe da se bilo što donira”, rekao je Bajić.

Crna Gora: Čekajući vakcinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Crna Gora je i dalje na vrhu liste zemalja regiona po broju oboljelih na 100 hiljada stanovnika, a prema poslednjim uporednim podacima ima najveću četrnaestodnevnu incidenciju infekcije korona virusom, na drugom mjestu je Slovenija, a na trećem Srbija.

Prema poslednjim upordnim podacima, tokom prethodne dvije sedmice je u Crnoj Gori registrovano 935 inficiranih na 100 hiljada stanovnika, Sloveniji 877, Srbiji 343, Albaniji 305, Kosovu 234, Hrvatskoj 220, Sjevernoj Makedoniji 200 i u Bosni i Hrcegovini 133.

Četrnaestodnevna incidencija je broj novih slučajeva infekcije na 100 hiljada stanovnika koji su registrovan tokom prethodnih 14 dana.

XS
SM
MD
LG