Dostupni linkovi

Vučić: Novi soj korona virusa stigao u Srbiju


Medicinska radnica na punktu za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, 19. januar
Medicinska radnica na punktu za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, 19. januar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je novi soj korona virusa stigao u Srbiju.

Vučić je za televiziju Prva rekao da mu je to 24. januara ujutru potvrdio ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i da je reč o putnici koja je stigla iz Londona sa negativnim PCR testom. Vučić je rekao i da je slučaj otkriven na vreme i izolovan.

Veoma zarazna varijanta korona virusa, koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji, nastavlja da se širi i tokom prošle sedmice novi soj je bio prisutan u 60 zemalja i teritorija, saopštila je 20. januara Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

To je za 10 zemlja više nego 12. januara, navela je WHO u svom nedeljnom epidemiološkom pregledu.

Predsednik Srbije je rekao da je država naručila skoro osam miliona vakcina protiv korona virusa, ali da je "problem što tih količina trenutno nema".

"Iz COVAX programa smo dobili nula vakcina, kao i Crna Gora, Severna Makedonija. Iz Rusije nismo dobili gotovo ništa, oni imaju probleme u proizvodnji iako smo kod njih prvi prioritet. Razgovaramo i sa AstraZenekom. Naći ćemo načina da dobijemo vakcine", rekao je Vučić.

On je dodao da će svi koji su primili prvu dozu, dobiti i drugu dozu iste vakcine.

Čekajući red za vakcinaciju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

Vakcinisano više od 172.000 ljudi

U Srbiji je 19. januara počela masovna vakcinacija građana protiv korona virusa.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević koja je 24. januara prisustvovala vakcinaciji na punktu na Beogradskom sajmu rekla je da je u Srbiji do sada vakcinisano više od 172.000 ljudi, saopštilo je to ministartsvo.

Srbija je krajem 2020. godine potpisala bilateralne ugovore za nabavku vakcina sa američko-nemačkim proizvođačem Pfizer/BioNtech i ruskim Sputnikom V i kineskim Sinofarmom. Ove vakcine dobile su odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Istovremeno, Srbija će vakcine nabavljati i putem COVAX sistema, zajedničke međunarodne šeme, koju vodi Svetska zdravstvena organizacija i Koalicija za spremnost na epidemije.

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić izjavio je 24. januara da je do sada stiglo milion i 150 hiljada doza vakcina.

Milion doza vakcina kineskog Sinofarma stiglo je u Beograd 16. januara avionskim letom, a pošiljku je dočekao Vučić. Prethodno su u Srbiju krajem decembra 2020. stigle i prve doze vakcina Pfizer/BioNtech i Sputnik V.

Nakon prvog kontingenta Pfizer/BioNtech vakcina od 4.875 doza koji je u Srbiju stigao 22. decembra, drugi kontingent od 19.500 doza dopremljen je 4. januara.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je za Radio Slobodna Evropa 5. januara da je plan da Pfizer/BioNtech tokom januara Srbiji nastavi da isporučuje po dvadeset hiljada doza nedeljno.

Zvaničnici u Srbiji očekuju da do kraja januara stigne i pola miliona ruskih Sputnik V vakcina, nakon što je prvi kontingent od 2.400 doza dopremljen 30. decembra.

Za razliku od kineske i ruske koje još čekaju odobrenje zdravstvenih institucija Evropske unije, vakcina Pfizer/BioNtech ima dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA), kao i američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

XS
SM
MD
LG