Dostupni linkovi

Potvrđen izbor Armina Lascheta kao lidera CDU, naslijedio Angelu Merkel


Armin Laschet
Armin Laschet

Kršćansko- demokratska unija (CDU), stranka kancelarke Njemačke Angele Merkel potvrdila je u petak centristu Armina Lascheta za novog čelnika stranke, navodi Reuters.

Laschet, premijer najmnogoljudnije njemačke regije, osvojio je 83,35% poštanskih glasova. Glasao je 1.001 delegat, saopćili su iz CDU. Pobijedio je konzervativca Friedricha Merza.

Laschet sada mora ujediniti konzervativni blok koji nikada nije bio u potpunosti zadovoljan centrističkim kursom Merkelove, uprkos njene četiri uzastopne pobjede na izborima.

"CDU ostaje njemačka evropska stranka", rekao je Laschet novinarima, ističući da želi da njegovo vodstvo bude obilježeno dijalogom sa stranačkim korijenima.

Merkel, dominantna evropska političarka i pobjednica na izborima od stupanja na dužnost 2005. godine, rekla je da se neće kandidovati za kancelarku izborima u Njemačkoj u septembru.

Otkako je u decembru 2018. godine napustila funkciju čelnice CDU-a, stranka se borila da pronađe odgovarajućeg nasljednika.

Odabirući Lascheta, delegati su se odlučili za kandidata bližeg lijevo orjentisanoj stranci Zelenih, drugoj iza konzervativaca na anketama koja je i potencijalni koalicioni partner CDU nakon izbora.

Laschet je zauzeo stavove slične kao i Merkel u nekoliko ključnih pitanja poput odnosa s Rusijom.

U intervjuu za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung koji će biti objavljen u subotu, rekao je da bi plinovod Sjeverni tok 2 za dovođenje ruskog prirodnog plina u Evropu trebao biti završen.

Zakonodavci Evropske unije donijeli su u četvrtak rezoluciju kojom pozivaju blok da zaustavi završetak plinovoda kao odgovor na hapšenje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

"Pitanje treba li plin doći do nas kopnom ili morem nije povezano (s Navaljnijevim hapšenjem)", rekao je Laschet za novine, dodajući da je najoštrije hapšenje Navaljnog oštro osuđuje.

Merkelova je prošle godine rekla da Laschet (59) ima "alate" da se kandiduje za kancelara.

Ali čak i kao lideru stranke, Laschetu nije zagarantovano da će biti kandidat za kancelara ispred CDU i njihove partnerske stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU).

Lider CSU Markus Soeder pozvao je dvije stranke da odluče o svom kandidatu za kancelara tek nakon regionalnih izbora sredinom marta.

XS
SM
MD
LG