Dostupni linkovi

Severni tok 2: Završeni radovi u nemačkim vodama


Konzorcijum Severni tok 2, na čijem čelu je Rusija, saopštio je u ponedeljak da je završio polaganje cevi za gasovod u nemačkim vodama, okončavšti tako radove u dužini 2,6 kilometara, koji je zaustavljen pretnjom američkih sankcija, prenosi Rojters.

"Završili smo ovaj posao,", naveo je konzorcijum.

Ranije u ponedeljak, kompanija Refinitiv Eikon je objavila da je rusko plovilo za polaganje cevi "Fortuna" napustilo gradilište gasovoda "Severni tok 2" u nemačkom delu Baltičkog mora.

Fortuna je početkom ovog meseca nastavila rad na cevovodu, koji će ići gas direktno iz Rusije u zapadnu Evropu, zaobilazeći Ukrajinu. Rad je bio obustavljen na godinu dana zbog rizika od sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Gasovod, za koji se procenjuje da će koštati 9,5 milijardi evra (11,6 milijardi dolara), učiniće zapadnu Evropu zavisnijom od ruskog gasa, a Vašington kaže da će ugroziti evropsku energetsku sigurnost, podseća Rojters.

To je postalo nova tačka sukoba u odnosima između Rusije i Zapada koji su pali na najniži nivo od Hladnog rata. Kremlj je sankcije nazvao "nelojalnom konkurencijom".

Fortuna bi trebalo da nastavi izgradnju naftovoda u danskim vodama narednog meseca.

Konzorcijum koji gradi cevovod, predvođen ruskim gasnim gigantom Gazpromom u saradnji sa zapadnim partnerima, još uvek mora da položi više od 100 kilometara cevi, iako je više od 90 odsto projekta završeno.

Visoki zvaničnici američke administracije rekli su prošle srede da Vašington poziva evropske saveznike i privatne kompanije da zaustave rad koji bi mogao pomoći u izgradnji gasovoda i da priprema šire sankcije na Severni tok 2 u narednim nedeljama.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao je u ponedeljak da će se njegova zemlja morati da se prilagodi mogućim novim američkim sankcijama da bi dovršila projekat.

Kremlj je saopštio da bi nove američke sankcije mogle da zakomplikuju završetak gasovoda, ali da su Moskva i evropske države zainteresovane za njegovu izgradnju.

Berlin ne planira da se povuče u sporu sa Sjedinjenim Državama oko gasovoda Severni tok 2, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) za agenciju DPA.

"Ne treba da razgovaramo o evropskom suverenitetu ako to podrazumeva da sve što radimo u budućnosti bude onako kako to želi Vašington", rekao je Mas uoči 20. januarua kada će Džo Bajden (Joe Biden) preuzeti dužnost američkog predsednika od Donalda Trampa (Trump).

Zapadni partneri Gazproma u projektu su nemački Uniper, BASF-ova Vintershall Dea, britansko-holandski naftni major Royal Dutch Shell, austrijski OMV i Engie.

XS
SM
MD
LG