Dostupni linkovi

Sarajevo: Ukinute mjere zabrane za Almira Čehajića Batka 


Almir Čehajić Batko
Almir Čehajić Batko

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je 22. junaura prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), te ukinuo sve mjere zabrane Almiru Čehajiću Batku, koji je osumnjičen za zloupotrebu položaja i pranje novca, a u vezi s malverzacijama novcem koji je prikupljan za pacijente.

Prema riječima njegovog advokata Omara Mehmedbašića, Čehajić sada može slobodno raditi i kretati se bez obaveze javljanja policiji.

„Batko od danas može opet voditi emisiju Udri muški. Ukinute su sve mjere, mjere rada, komunikacije, napuštanja, sve mu je ukinuto“, rekao je Mehmedbašić.

Almir Čehajić Batko je poznati bh. televizijski i radijski voditelj, glumac amater i humanitarni radnik iz Sarajeva. Osnivač je i direktor nevladine organizacije “Otvorena mreža” koja se bavi humanitarnim radom, a koja je osnovana kako bi pomogla porodicama oboljelih u prikupljanju novca neophodnog za liječenje.

Čehajić je uhapšen 20. oktobra 2020. godine u okviru operativne akcije "Network". Njemu je Kantonalni sud u Sarajevu 22. oktobra odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je zloupotrebom položaja i pranjem novca stekao nezakonitu korist u iznosu većem od pola miliona maraka (oko 250 miliona eura).

Naknadno su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili i Davora Gaja, poslovnog saradnika Almira Čehajića.

Advokat osumnjičenog Omar Mehmedbašić, je nakon hapšenja Čehajića za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je njegovog klijenta prijavilo 'sedam nezadovoljnih ljudi koji žele da im se vrati novac koji su dali za transplantaciju, ali da je taj novac trenutno upotrijebljen za druge bolesnike'.

XS
SM
MD
LG