Dostupni linkovi

Almir Čehajić iz ‘Otvorene mreže’ pušten iz pritvora uz mjere zabrane


Almir Čehajić Batko
Almir Čehajić Batko

Almir Čehajić Batko nakon mjesec dana provedenih iza rešetaka izašao je na slobodu. Kantonalni sud u Sarajevu mu je odredio mjere zabrane.

Sud je ranije odbacio prijedlog Tužilaštva da se pritvor Batku produži za još dva mjeseca te mu je omogućio da se brani sa slobode.

Ćehajiću su izrečene i mjere zabrane - zabrana napuštanja mjesta boravka, putovanja, poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti, posjećivanja određenih mjesta i sastajanja s određenim osobama.

Almir Čehajić Batko je poznati bh. televizijski i radijski voditelj, glumac amater i humanitarni radnik iz Sarajeva.

Ćehajić je osnivač i direktor Nevladine organizacije “Otvorena mreža” koja se bavi humanitarnim radom, a osnovano je s ciljem kako bi se pomoglo porodicama oboljelih i da skupe neophodan novac za liječenje.

Almir Čehajić Batko je uhapšen 20. oktobra u okviru operativne akcije "Network", a sumnjiči se za zloupotrebu položaja ili ovlasti i pranje novca.

Čehajić se tereti da je nelegalno stekao blizu 625 hiljada KM, ali i da je raspolagao kreditima u ime firme "City - Otvorena mreža" iz Sarajeva, a čime je, prema mišljenju istražitelja, navedenoj firmi prouzrokovana šteta veća od 50 hiljada KM.

Advokat osumnjičenog Omar Mehmedbašić, je nakon hapšenja Čehajića za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je njegovog klijenta prijavilo 'sedam nezadovoljnih ljudi koji žele da im se vrati novac koji su dali za transplantaciju, ali da je taj novac trenutno upotrijebljen za druge bolesnike'.

Pripadnici SIPA-e su uhapsili i Davora Gaja, poslovnog saradnika Almira Čehajića.

Gaj je osumnjičen za krivično djelo zloupotreba položaja, prilikom čega su neke osobe stekle protivpravnu imovinsku korist.

XS
SM
MD
LG