Dostupni linkovi

Tužilaštvo Crne Gore ne pokreće istragu o navodnom nuđenju mita Abazoviću


Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore
Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) neće pokrenuti istragu u slučaju navodnog nuđenja mita aktuelnom potpredsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću jer za to nema osnova, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz SDT-a.

“Specijalno državno tužilaštvo u navedenom predmetu, nakon okončanog postupka izviđaja u kojem su prikupljeni neophodni podaci i dokumentacija, a između ostalog i izjava od potpredsjednika Vlada D.A., ocijenilo je da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, navodi se u saopštenju.

Potpredsjednika Vlade Crne Gore i lider građanskog pokreta URA Dritan Abazović je 3. decembra za TV Vijesti izjavio da mu je nuđen 21 milion eura, ali nije precizirao ko mu je nudio novac.

Nakon toga je Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić saopštio da će ispitati da li je u ovom slučaju bilo nuđenja novca, od koga, te da li je u pitanju politička korupcija.

U saopštenju SDT-a se navodi da shodno Zakonu o državnom tužilaštvu, državno tužilaštvo može javnosti davati samo informacije o radnjama koje su preduzete ili se preduzimaju, ali ne i o sadržaju preduzetih radnji.

Povodom informacije da tužilaštvo neće pokrenuti istragu o navodnom nuđenju mita, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević je objavio ironičan komentar.

“Predstavnik izvršne vlasti nudio nam je 500.000 eura, krajem decembra da prisustvujemo sjednici Skupštine Crne Gore kako bi imali kvorum. Ne treba tužilaštvo da zove za izjave, neka kopiraju izjavu Dritana Abazovića oko 21 miliona. Imam “povjerenja” u istinost njegovih navoda”, napisao je Konjević na Twitter-u.

Dejan Milovac iz Istraživačkog centra MANS je reagovao konstatacijom o dva moguća razloga za odluku tužilaštva:

“Evo ja bih volio da mi se objasni kako je tužilaštvo ocijenilo da nema elemenata za otvaranje istrage, a trebalo bi da je jednostavno. Dva su moguća razloga: 1) Dritan Abazović je na saslušanju rekao da mu nije nuđeno mito, ili 2) SDT neće da radi svoj posao”.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je kao lider GP URA bio nosilac liste Crno na bijelo na parlamentarnim izborima 30. avgusta. Zajedno sa koalicijama Za budućnost Crne Gore i Mir je naša nacija, predvođenim Zdravkom Krivokapićem i Aleksom Bečićem, imaju većinu u crnogorskom parlamentu i zajedno su formirali novu Vladu 4. decembra, čime je okončana tridesetogodišnja vlast Demokratske partije socijalista (DPS).

XS
SM
MD
LG