Dostupni linkovi

Tužilac Katnić: Ispitaćemo da li je Abazoviću nuđen mito


Dritan Abazović je 3. decembra potvrdio da su tačne ranije medijske informacije da mu je nuđen 21 milion eura mita
Dritan Abazović je 3. decembra potvrdio da su tačne ranije medijske informacije da mu je nuđen 21 milion eura mita

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić saopštio je da će tužilaštvo ispitati da li je bilo pokušaja političke korupcije u slučaju lidera Građanskog pokreta URA i potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića.

Abazović je 3. decembra za televiziju Vijesti rekao da su tačne ranije medijske informacije da mu je nuđen 21 milion eura, kojim su pokušali da ga navodno potkupe, ali nije želio da kaže ko mu je nudio novac.

"Specijalno tužilaštvo će u narednom periodu preduzeti određene aktivnosti radi provjere tih navoda. Mi ćemo svakako narednih dana odlučiti da li ćemo uputiti poziv Abazoviću radi obavljanja razgovora u svojstvu građanina kako bi nam saopštio svoja saznanja. Takođe ćemo preduzeti sve ostale aktivnosti da utvrdimo da li mu je i ko nudio novac, da li je u pitanju politička korupcija ili nešto drugo, i da li je slučaj iz naše nadležnosti”, kazao je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić za podgorički dnevnik Dan.

Nakon što je Katnić kazao da će ispitati njegov slučaj, Abazović mu je u ponedjeljak, 7. decembra, poručio da "slobodno radi svoj posao" ne precizirajući da li će tužiocu saopštiti ko je osoba koja mu je navodno nudila mito.

"Očekujem da ćemo se ja i Katnić vidjeti ove nedjelje, s obzirom na to da je moja dužnost da sada obavim razgovore sa direktorom Uprave policije, specijalnim državnim tužiocem, direktorom ANB-a… Nemam ništa protiv da sa njim podijelim neka razmišljanja i na tu temu”, kazao je Abazović novinarima u Budvi.

Nakon Abazovićevih tvrdnji da mu je nuđen višemilionski mito reagovale su i vladajuće i opozicione partije, zahtijevajući da saopšti ko mu je nudio novac, te da tužilaštvo tim povodom hitno reaguje.

Advokat Nikola Martinović izjavio je da je Dritan Abazović, ukoliko je saznao da mu neko nudi novac da bi učinio nešto nezakonito, to morao da prijavi nadležnim organima, u suprotnom rizikuje krivičnu odgovornost.

Dritan Abazović, lider GP URA i nosilac liste Crno na bijelo je sa liderima koalicija za „Budućnost Crne Gore“ i „Mir je naša nacija“ Zdravkom Krivokapićem i Aleksom Bečićem osvojio većinu na parlamentarnim izborima 30. avgusta.

Abazović je u danima nakon izbora bio pod snažnim javnim pritiskom medija, intelektualaca i pojedinaca, posebno preko društvenih mreža da odustane od formiranja vlasti sa Demokratskim frontom.

Dritan Abazović je 2. decembra na sjednici Skupštine Crne Gore izabran za potpredsjednika Vlade Crne Gore, na prijedlog mandatar Zdravka Krivokapića.

XS
SM
MD
LG