Dostupni linkovi

Ruska policija uhapsila pet saradnika Navaljnog


Ruski opozicionar Aleksej Navaljni
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni

Ruski zvaničnici pojačali su kampanju protiv zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog (44), uhapsivši pet njegovih saradnika i upozoravajući društvene mreže i nezavisne medije da ne prenose informacije o protestima najavljenim širom zemlje ovog vikenda.

Među uhapšenima su Ljubov Sobol, advokat i saveznik Navaljnog, Vladlen Los, advokat Fondacije za borbu protiv korupcije, Anastasija Pančenko, koordinatorka organizacije Navaljnog u južnom Krasnodarskom regionu, Georgije Alburov, službenik pomenute Fondacije, i portparolka Navaljnog Kira Jarmiš.

Kasno u četvrtak veče, Sobol je izašla iz moskovske policijske stanice u kojoj je bila od jutra.

"Kremlj ima napad panike. Oni naređuju da svi budu privedeni", rekla je Sobol za “Current Time”, TV program Radija Slobodna Evropa na ruskom, ispred policijske stanice, opisujući ponašanje vlasti kao "apsolutno bezakonje".

Nekoliko pritvorenih ima ročišta zakazana za petak, 22. januar, uključujući Jarmiš i Sobol.

Los, koji je beloruski državljanin, napisao je na Tviteru da je nakratko zadržan i obavešten da mora da napusti Rusiju do 25. januara.

Policijska akcija je usledila dva dana uoči planiranih demonstracija u nekoliko desetina gradova u subotu 23. januara u znak podrške Navaljnom nakon njegovog zatvaranja prošlog vikenda po povratku u Rusiju iz Nemačke, gde se od avgusta lečio od gotovo kobnog trovanja nervnim agensom.

Navaljnom, najistaknutijem kritičaru ruskog predsednika Vladimira Putina, određen je pritvor od 18. januara na mesec dana na skraćenom ročištu u policijskoj stanici u Moskvi dan nakon dolaska iz Nemačke.

Sud je tvrdio da je prekršio pravila uslovne kazne u prethodnom krivičnom postupku dok je u Berlinu bio na lečenju u slučaju za koji se smatra da je izmišljen i politički motivisan. Preti mu do 3 i po godine zatvora.

Navaljni je optužio Putina da je naredio njegovo ubistvo i pozvao Ruse da "izađu na ulice" u znak protesta zbog njegovog pritvora, što je izazvalo široku osudu Zapada, a Sjedinjene Države, Evropska unija, Francuska i Kanada traže od vlasti u Moskvi da ga oslobode.

Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom poziva Evropsku uniju da „odmah“ zaustavi završne radove na gasovodu Severni tok 2 - kojim treba da se dopremi ruski gas u Nemačku - kao odgovor na hapšenje Navaljnog.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis ponovo je pozvao na proširenje sankcija Rusiji, dodajući u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da bi putovanje šefa spoljne politike EU Žozepa Borelja (Josep Borrell) u Moskvu sledećeg meseca trebalo otkazati.

Kremlj poriče bilo kakvu ulogu u trovanju Navaljnija, a dok raste podrška protestima, ruski zvaničnici su počeli da upozoravaju da će učešće na bilo kojim neodobrenim skupovima biti kažnjeno.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Aleksander Gorovoj rekao je da se policija širom Rusije „priprema za odbranu javnog reda i mira tokom događaja zakazanih za subotu, pošto su neki kvazi političari putem svojih struktura najavljivali neodobrene događaje širom zemlje“.

Ruski nadzorni organ za telekomunikacije, Roskomnadzor, otišao je još dalje pozivajući društvene mreže, uključujući aplikaciju za razmenu video snimaka TikTok, da zaustave širenje postova korisnika kojima se pozivaju mladi da učestvuje u „ilegalnim“ javnim okupljanjima poput “Navaljnijevih demonstracija”.

„Iako je otrovan i više puta bačen u zatvor, Aleksej Navalni odbija da ode, pa će ruske vlasti verovatno pokušati da on i njegove pristalice nestanu putem cenzure“, rekao je Gulnoza Said iz Komiteta za zaštitu novinara.

Iako je bio iza rešetaka, Navaljnova antikorupcijska kampanja zadala je snažan udarac Putinu ove nedelje objavljujući rezultate velike istrage omogućivši javnosti da po prvi put zaviri u navodnu palaču ruskog predsednika na Crnom moru, vrednu 1,4 milijarde dolara.

Dvosatni video izveštaj pregledan je više od 44 miliona puta od objavljivanja 19. januara, postajući najgledanija Navaljnijeva YouTube istraga ikada.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je to negirao, tvrdeći da Putin nije vlasnik “bilo kakve palate”.

XS
SM
MD
LG