Dostupni linkovi

Kremlj: Slučaj Navaljnog unutrašnja stvar Rusije


Protest zbog pritvaranja ruskog opozicionara u Rusiji
Protest zbog pritvaranja ruskog opozicionara u Rusiji

Kremlj neće razmatrati apele Zapada da oslobodi ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, kojem je određen pritvor od 30 dana do odluke suda da li ostaje na uslovnoj kazni ili ide u zatvor zbog "kršenja uslovne kazne".

"To je potpuno unutrašnja stvar i nećemo dozvoliti da se iko meša u to", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi agencija Frans pres (AFP).

On je osudio "zabrinjavajuće pozive" Navaljnog da se organizuju masovni protesti zbog njegovog pritvora.

Navaljni je nakon odluke suda pozvao ljude da izađu na ulice, a iz sedišta njegovog tima u Sankt Petersburgu pozvali su na proteste širom zemlje 23. januara.

Sud je u ponedeljak, 18. januara, odredio pritvor Navaljnom od 30 dana pošto se protivnik predsednika Vladimira Putina vratio u Rusiju iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj.

Na oslobađanje Navaljnog pozvali su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, Visoki komesarijat UN za ljudska prava, Velika Britanija, Nemačka i SAD.

Navaljnom je pozlilo u Rusiji na domaćem letu, 20. avgusta 2020. na putu iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu. Avion je prisilno prizemljen, a Navaljni je odveden u bolnicu u Omsku, također u Sibiru. Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Njemačku.

XS
SM
MD
LG