Dostupni linkovi

EU uvodi ‘tamno crvenu zonu’ na COVID-19 mapi, brža donacija vakcina Balkanu


Predsednica Evropske Komisije (EK), Ursula von der Leyen
Predsednica Evropske Komisije (EK), Ursula von der Leyen

Evropska Unija uvodi još jednu zonu na COVID-19 mapi, najavila je predsednica Evropske Komisije (EK), Ursula von der Leyen (fon der Lajen).

Biće to prema njoj “tamno crvena zona” koja pokazuje gde je najveće prisustvo korona virusa.

“Od građana koji dolaze iz ove zone će se zatražiti da se testiraju pre polaska, a po pristizanju će biti obavezan karantin”, najavila je von der Leyen nakon samita u formatu video-konferencije u četvrtak uveče (21. Januar) kako bi članice EU koordinisale mere za suzbijanja zaraze COVID-19.

Upravljanje granicama unutar EU je u ekskluzivnoj nadležnosti članica tako da svaka ima svoja pravila.

Zemlje članice EU su raspravljale o mogućoj potvrdi vakcinacije koju su pokrenule neke države čija ekonomija zavisi od turizma. Neke druge zemlje članice su pokrenule pitanje potpune zabrane nebitnih putovanja kako unutar EU tako i van bloka.

Međutim, oko ova dva pitanja nema saglasnosti. Kada je reč o potvrdi vakcinacije, kako je objasnio predsednik Evropskog Saveta, Charles Michel (Šarl Mišel), to zahteva dodatna objašnjenja oko zajedničkih elemenata, kao i “kad kako i u kojom okolnostima bi se ova potvrda koristila”.

Sa druge strane, lideri zemalja EU su se složili da ne zatvore untrašnje granice EU ali je najavljeno zaoštaravanje mera putovanja.

EU uvodi mehanizam za bržu donaciju vakcina Balkanu

Evropska Unija (EU) uvodi novi mehanizam koji će omogućiti bržu distribuciju vakcina protiv COVIDA-19 u zemljama Zapadnog Balkana, najavila je Ursula von der Leyen.

Ona nije bila u stanju da se obaveže vremenskim okvirima kada bi prve vakcine pristigle u region.

“Uspostavljamo mehanizam u EU za dobijanje doza od država članica koje se potom doniraju našem susedstvu na Zapadnom Balkanu”, izjavila je von der Leyen potvrdivši da su evropske institucije preduzele ovaj korak nakon što se ispostavilo da je COVAX-u za sada teško da nabavlja vakcine te da će ovaj mehanizam poslužiti kao prelazno sredstsvo.

Na pitanje kada će biti moguće da zemlje Zapadnog Balkana dobiju evropske vakcine, Von der Leyen je samo kratko rekla “što je pre moguće”.

Inače, EK je zatražila od zemalja članica da do leta vakcinišu 70 odsto stanoviništva. Susedi EU, u koje spada i Zapadni Balkan, moći će da nabavljaju vakcine preko COVAX-a koji je nanjenjen za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, kao i kupovinom od zemalja članica koje će najverovatnije imati višak vakcina protiv COVID-19.

“Ovo su pitanja od vlastitog interesa - što duže virus cirkuliše, to je veći rizik. U zajedničkom nam je interesu da delimo vakcinu sa trećim zemljama”, poručila je predsednica EK, Ursula von der Leyen.

XS
SM
MD
LG