Dostupni linkovi

EU usaglasila uzajamno priznavanje rezultata testova na COVID-19


Testiranje u Atini
Testiranje u Atini

Države članice Evropske Unije (EU) složile su se o zajedničkom okviru za upotrebu brzih testova na antigen kao i uzajamno priznavanje rezultata testova COVID-19 širom EU, saopšteno je iz sedišta EU.

Dodaje se da večerašnja odluka pomaže ublažavanju širenja virusa i doprinosi nesmetanom funkcionisanju unutrašnjeg tržišta.

“Uzajamno priznavanje rezultata testova za SARS-CoV2 infekciju koje izdaju ovlašćena zdravstvena tela je od suštinskog značaja kako bi se olakšalo prekogranično kretanje, traženje i lečenje”, saopštila je EU.

Inače, radi se o važnoj odluci unutar EU budući da do sada nisu sve države priznavale rezultate testova iz ostalih članica ovog bloka a za ulazak u većinu njih se traži potvrda o negativnom rezultatu za COVID-19.

Ova odluka je doneta u vreme dok traje virtuelni sastanak šefova država i vlada zemalja članica EU na kome se raspravlja o merama protiv COVID-19. Lideri EU će raspravljati i o predlogu o uvođenju takozvanih potvrda ili pasoš vakcinacije.

Za uvođenje ovog dokumenta koji bi omogućio nesmetano putovanje i pristup ugostiteljskim objektima se zalažu one evropske države u kojima je turizam jedna od ključnih privrednih grana. Grčka predvodi grupu koja je pokrenula ovu ideju, a nju, prema nezvaničnim informacijama, podržavaju Portugal, Slovenija, Poljska i Malta.

Kako se saznaje iz izvora sa sastanka, lideri EU su načelno podržali ideju ali zahtevaju da se u ovom trenuktu ta potvrda tretira “kao medicinski dokument a ne kao dokument o putovanju”.

XS
SM
MD
LG