Dostupni linkovi

SAD predlažu Rusiji produžene sporazuma Novi START na pet godina


Ruska interkontinentalna raketa "Avangard"
Ruska interkontinentalna raketa "Avangard"

Administracija novog predsednika SAD Džozefa Bajdena predložiće Rusiji petogodišnje produženje važenja njihovog jedinog preostalog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja, izjavili su američki zvaničnici.

Pakt o smanjenju strateškog naoružanja, poznat kao Novi START, ističe 5. februara, a Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven planira danas da dostavi predlog za petogodišnje produženje ruskom ambasadoru u Vašingtonu Anatoliju Antonovu, navodi Asošiejted pres, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Taj potez će gotovo sigurno pozdraviti i Rusija i najbliži američki saveznici.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nagovestio je u ponedeljak da je Moskva spremna da brzo deluje kako bi Novi START bio sačuvan, a Bajden, koji je juče stupio na dužnost, takođe je izrazio želju za očuvanjem sporazuma.

Prema sporazumu Novi START, koji su 2010. potpisali tadašnji predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, obe sile smeju da imaju najviše 1.550 razmeštenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmeštenih raketa i bombardera.

Novi START je jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, nakon što su se dve sile, prvo SAD, a potom i Rusija, povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (sporazum INF), potpisanog 1987. godine.

Zagovornici kontrole naoružanja upozoravaju da bi istek važenja sporazuma bio udarac za globalnu stabilnost.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas SAD i Rusiju da produže važenje sporazuma i da kasnije u njega uključe Kinu i dodatno oružje, navodi AP.

Stoltenberg je novinarima u Briselu rekao da "ne treba doći u situaciju bez ograničenja broja nuklearnih bojevih glava", podsetivši da sporazum ističe za dve nedelje.

On je kazao i da "produženje važenja sporazuma nije kraj, već početak napora na dodatnom jačanju kontrole naoružanja".

"Treba da tražimo načine da (u sporazum) uključimo dodatne sisteme naoružanja, sisteme koje Novi START ne obuhvata, ali i da uključimo Kinu jer ona sada izrazito modernizuje svoje nuklearno oružje, i ne samo da modernizuje već i proširuje svoje nuklearne sposobnosti", naveo je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG