Dostupni linkovi

Kremlj: Rusija bi pozdravila Bajdenove napore na proširenju novog nuklearnog sporazuma START


novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden
novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden

Kremlj je ponovio svoju predanost proširenju novog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Navodi se kako je Kremlj pozdravio napore koje je administracija novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena obećala postići o posljednjem preostalom velikom paktu o nuklearnom naoružanju između dvije zemlje.

Novi sporazum START (Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja), koji je potpisan 2010. godine i ističe sljedećeg mjeseca, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koje Rusija i Sjedinjene Države mogu rasporediti.

Taj sporazum zamijenio je Strateški ugovor o smanjenju naoružanja (START I) koji je stupio na snagu 1994. godine.

"Rusija i njen predsjednik zalažu se za očuvanje ovog sporazuma", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima 20. Januara.

"Ako će naše američke kolege u stvari pokazati političku volju da sačuvaju ovaj pakt svojim proširenjem, to se može samo pozdraviti", dodao je on.

Bajdenov kandidat za državnog sekretara, Antony Blinken, rekao je 19. januara tokom saslušanja u Senatu da će Vašington pokušati produžiti sporazum i odlučiti koliko dugo će trajati produženje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je prošle godine Vašington da produži ugovor na godinu dana bez ikakvih uslova.

Analitičari su rekli da bi neuspjeh produženja novog START-a mogao pokrenuti novu trku u naoružanju i podići tenzije između Moskve i Vašingtona.

XS
SM
MD
LG