Dostupni linkovi

Češki poslanici se potukli tokom rasprave o pandemiji


Protest protiv restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije, 10. januar 2021.

U tuču se danas izrodila rasprava poslanika donjeg doma češkog parlamenta o zahtevu vlade da se za još mesec dana produži krizno stanje proglašeno zbog pandemije Covid-19.

Kada mu je mikrofon isključen zbog vređanja, jedan poslanik se potukao s predsedavajućim.

Nezavisni poslanici Lubomir Volni i Marijan Bojko izazvali su gnev nekih svojih kolega već na početku sednice jer su na raspravu u plenumu danas demonstrativno došli bez zaštitne maske, kršeći tako sanitarne mere vlade, za šta preti kazna od 400 evra.

Kada je predsedavajući, socijaldemokrata Tomaš Hanzel, rekao Bojku da treba da se stidi i zatražio da stavi masku, za govornicu je izašao Volni i vređao Hanzela i socijaldemokrate da su "iz korumpirane stranke", na šta je upozoren da će mu isključiti mikrofon ako se ne vrati temi rasprave.

"Ja ću onda doći da vam sednem u krilo i kažem to u vaš mikrofon", poručio je Veseli i zaista pokušao da nastavi vičući u mikrofon predsedavajućeg.

Kada su presedavajućem u pomoć pritekli poslanici, izbila je tuča.

Na kraju je Volnog obezbeđenje izbacilo iz sale na zahtev predsednika Poslaničkog doma parlamenta Radeka Vondračeka, dok se policija bavi ;kršenjem mera i odbijanjem dvojice poslanika da koriste mske.

Nezavisni poslanici Volni i Bojko izabrani su u parlament na listi čeških radikalnih nacionalista iz SDP čiji je lider Tomio Okamura odmah oštro osudio njihovo ponašanje i tuču kakva se ne viđa u češkom parlamentu.

"Nadam se da vi koji ste gledali primitivca koji kao argument koristi silu, sada shvatate ko brani one koji poriču postojanje korona virusa i poriču potrebu da se ljudi vakcinišu", kazao je poslanik Vlastimil Valek iz opozicione stranke TOP09.

Ranije je drugi poslanik TOP09, Dominik Feri, zahtevao od Volnog da stavi masku uz izjavu da "ako šeta bez nje, samo je sebični idiot koji ugrožava ostale poslanike".

Češka je sa 917.359 zaraženih i 14.973 preminulih, među najteže pogođenima pandemijom korona virusa.

Češka ima 10.7 miliona stanovnika.

XS
SM
MD
LG